Výskyt arkobakterů a jejich přežívání v přítomnosti vybraných přírodních látek
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216275%3A25310%2F16%3A39901729" target="_blank" >RIV/00216275:25310/16:39901729 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Výskyt arkobakterů a jejich přežívání v přítomnosti vybraných přírodních látek
Popis výsledku v původním jazyce
Bakterie rodu Arcobacter mohou způsobit nepříjemná onemocnění nejen lidí, ale i zvířat, a proto je třeba jejich výskyt v potravinách eliminovat. V této studii byly testovány vzorky potravin a vod na přítomnost arkobakterů a prováděna jejich identifikace metodou multiplex PCR. Dále bylo ověřeno přežívání těchto mikroorganismů v přítomnosti extraktů z rostlinných matric difúzní metodou v jamce a následně byla stanovena minimální inhibiční koncentrace pro jednotlivé extrakty. Pro experimenty byly zvoleny kmeny Arcobacter cryaerophilus a Arcobacter butzleri, a to jak sbírkové kmeny, tak izoláty získané z potravin. Všechny testované extrakty z přírodních látek působily na bakterie rodu Arcobacter inhibičně. Mezi jednotlivými testovanými kmeny byly nepatrné odlišnosti, ale jednoznačně nejúčinnější proti arkobakterům byly rakytníkové extrakty. Pro ověření inhibičního účinku tohoto extraktu na bakterie rodu Arcobacter byl proveden pokus v reálné potravině.
Název v anglickém jazyce
The occurrence of arcobacters and their survival in the natural plant presence
Popis výsledku anglicky
Bacteria of the genus Arcobacter can cause unpleasant diseases in humans and animals, therefore their occurrence in foodstuffs must be eliminated. Samples of food and different types of water were tested for an occurrence of arcobacters in this study. Their identification was carried out by using multiplex PCR. Resistance of the genus Arcobacter against extracts from natural substances was evaluated by diffusion method. Finally, the minimum inhibitory concentration of extracts was determined for some arcobacters. Arcobacter butzleri and Arcobacter cryaerophilus have been chosen for the experiments (collection strains and isolates obtained from foodstuffs). All tested extracts from natural substances have caused inhibition of arcobacters. There were slight differences among the various tested strains. Clearly, the most effective were extracts from Sea buckthorn. To verify the inhibitory effect on bacteria of the genus Arcobacter the experiment in the real food was attempted.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
EE - Mikrobiologie, virologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník příspěvků ze semináře Monitorování cizorodých látek v životním prostředí XVIII
ISBN
978-80-7560-005-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
11
Strana od-do
97-107
Název nakladatele
Univerzita Pardubice
Místo vydání
Pardubice
Místo konání akce
Ovčárna pod Pradědem
Datum konání akce
30. 3. 2016
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—