Bakterie rodu arcobacter v potravinářském průmyslu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216275%3A25310%2F13%3A39896657" target="_blank" >RIV/00216275:25310/13:39896657 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Bakterie rodu arcobacter v potravinářském průmyslu
Popis výsledku v původním jazyce
Rod Arcobacter je blízce příbuzný známému lidskému patogenu, Campylobacter jejuni. Tyto bakterie jsou v dnešní době obávanými patogeny a představují jistou hrozbu zejména v podobě alimentární infekce. Nejznámějšími zástupci rodu jsou A. butzleri, A. cryaerophilus a A. skirrowii. Jedná se o gramnegativní tyčinkovité bakterie, které se optimálně vyskytují v prostředí aerobním až mikroarofilním a teplotě 15-30°C . V současné době je popsáno již 18 druhů. Efekt vysychání a antimikrobiální působení povrchových materiálů byl již studován v případě mnoha bakterií. U některých materiálů v potravinářství a dalších oblastech byl již potvrzen jejich významný vliv na bakterie, který může vést až k jejich rychlé eliminaci v daném prostředí.
Název v anglickém jazyce
Occurence of bacterail genus Arcobacter in foodindustry
Popis výsledku anglicky
The genus Arcobacter is related to the well-known human pathogen Campylobacter jejuni, and has been linked to human diseases. A number of new species have in recent years been classified into this genus, which currently includes 17 species. The effect ofdesiccation on various materials is today one of the extensively studied influences in the struggle against undesirable microflora. This study focuses on the inhibitory effect of various metallic materials in relation to bacteria of the genus Arcobacter, which can constitute a significant risk for food contamination.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
EE - Mikrobiologie, virologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
15. študentská vedecká konferencia
ISBN
978-80-227-4078-4
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
2
Strana od-do
240-241
Název nakladatele
Slovenská technická univezita v Bratislave
Místo vydání
Bratislava
Místo konání akce
Bratislava
Datum konání akce
13. 11. 2013
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—