Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Bakterie rodu arcobacter v potravinářském průmyslu

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216275%3A25310%2F13%3A39896657" target="_blank" >RIV/00216275:25310/13:39896657 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Bakterie rodu arcobacter v potravinářském průmyslu

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Rod Arcobacter je blízce příbuzný známému lidskému patogenu, Campylobacter jejuni. Tyto bakterie jsou v dnešní době obávanými patogeny a představují jistou hrozbu zejména v podobě alimentární infekce. Nejznámějšími zástupci rodu jsou A. butzleri, A. cryaerophilus a A. skirrowii. Jedná se o gramnegativní tyčinkovité bakterie, které se optimálně vyskytují v prostředí aerobním až mikroarofilním a teplotě 15-30°C . V současné době je popsáno již 18 druhů. Efekt vysychání a antimikrobiální působení povrchových materiálů byl již studován v případě mnoha bakterií. U některých materiálů v potravinářství a dalších oblastech byl již potvrzen jejich významný vliv na bakterie, který může vést až k jejich rychlé eliminaci v daném prostředí.

  • Název v anglickém jazyce

    Occurence of bacterail genus Arcobacter in foodindustry

  • Popis výsledku anglicky

    The genus Arcobacter is related to the well-known human pathogen Campylobacter jejuni, and has been linked to human diseases. A number of new species have in recent years been classified into this genus, which currently includes 17 species. The effect ofdesiccation on various materials is today one of the extensively studied influences in the struggle against undesirable microflora. This study focuses on the inhibitory effect of various metallic materials in relation to bacteria of the genus Arcobacter, which can constitute a significant risk for food contamination.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    EE - Mikrobiologie, virologie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2013

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    15. študentská vedecká konferencia

  • ISBN

    978-80-227-4078-4

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    2

  • Strana od-do

    240-241

  • Název nakladatele

    Slovenská technická univezita v Bratislave

  • Místo vydání

    Bratislava

  • Místo konání akce

    Bratislava

  • Datum konání akce

    13. 11. 2013

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku