Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

ARKOBAKTERY A JEJICH CITLIVOST K VYSYCHÁNÍ NA RŮZNÝCH MATERIÁLECH

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216275%3A25310%2F12%3A39894850" target="_blank" >RIV/00216275:25310/12:39894850 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    ARKOBAKTERY A JEJICH CITLIVOST K VYSYCHÁNÍ NA RŮZNÝCH MATERIÁLECH

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Bakterie rodu Arcobacter jsou významné patogeny, které jsou běžně nacházeny v potravinách živočišného původu. Mnoho onemocnění je spojeno s kontaminací během výroby potravin, často se jedná o zkříženou kontaminaci z povrchů a různých pomůcek. V této studii bylo použito několik různých kovových materiálů pro zjištění doby přežívání bakterií rodu Arcobacter na různých materiálech v porovnání s nerezovou ocelí. Uplatňuje se zde efekt vysychání a inhibiční efekt některých kovů. Měď má silné antibakteriálnívlastnosti (žádné arkobaktery nepřežívaly na mědi a mosazi). V případě zinkového materiálu se také projevily inhibiční vlastnosti. Oxid zinečnatý způsobuje inhibiční vlastnosti zinkového materiálu.

  • Název v anglickém jazyce

    Survival times of bacteria of the genus Arcobacter on different materials

  • Popis výsledku anglicky

    Arcobacter spp. is an important pathogen which is commonly found in food of animal origin. Many outbreaks have been associated with the contamination of food procedure, often linked to cross-contamination from surfaces or equipment for prepared foodstuffs. In the present study a number of various metals have been used to assess the survival times of bacteria of the genus Arcobacter on different materials, in comparison with stainless steel. The effect of desiccation and inhibition effect of some metalsasserts here. Copper, in contrast, has strong antibacterial properties (no bacteria survived on copper and brass). In the case of zinc material inhibitory properties proved too. Zinc oxide causes the inhibitory properties of zinc material.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    EE - Mikrobiologie, virologie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2012

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Monitorování cizorodých látek v životním prostředí XIV., sborník příspěvků ze semináře

  • ISBN

    978-80-7395-525-0

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    161-166

  • Název nakladatele

    Univerzita Pardubice

  • Místo vydání

    Pardubice

  • Místo konání akce

    Praděd

  • Datum konání akce

    17. 4. 2012

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku