Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Survival of Arcobacter butzleri and Arcobacter cryaerophilus strains in the presence of sea buckthorn extracts

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216275%3A25310%2F17%3A39911085" target="_blank" >RIV/00216275:25310/17:39911085 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Survival of Arcobacter butzleri and Arcobacter cryaerophilus strains in the presence of sea buckthorn extracts

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Bacteria of the genus Arcobacter can be a cause of serious diseases not only for humans but also for animals. Therefore, their presence in food has to be eliminated. The strains of Arcobacter butzleri and A. cryaerophilus were used in this experiment as isolates, obtained from foodstuffs, and also as collection strains. The aim of this study was to test the survival of arcobacters in the presence of sea buckthorn (Hippophae rhamnoides L.) extracts (ethanolic extract from sea buckthorn, and extract from sea buckthorn in phosphate buffered saline). Antimicrobial sensitivity was tested by agar diffusion well test, followed by determination of minimum inhibitory concentration for individual extracts. To verify the inhibitory effect of the extracts, testing the antimicrobial effect of artificially inoculated foodstuff was carried out. Extracts were also analysed using high-performance liquid chromatography with diode-array detector, with the aim to approximately identify their substances. The results of this study show that sea buckthorn extracts could be suitable natural antimicrobial substances active, in particular against A. butzleri and A. cryaerophilus.

  • Název v anglickém jazyce

    Survival of Arcobacter butzleri and Arcobacter cryaerophilus strains in the presence of sea buckthorn extracts

  • Popis výsledku anglicky

    Bacteria of the genus Arcobacter can be a cause of serious diseases not only for humans but also for animals. Therefore, their presence in food has to be eliminated. The strains of Arcobacter butzleri and A. cryaerophilus were used in this experiment as isolates, obtained from foodstuffs, and also as collection strains. The aim of this study was to test the survival of arcobacters in the presence of sea buckthorn (Hippophae rhamnoides L.) extracts (ethanolic extract from sea buckthorn, and extract from sea buckthorn in phosphate buffered saline). Antimicrobial sensitivity was tested by agar diffusion well test, followed by determination of minimum inhibitory concentration for individual extracts. To verify the inhibitory effect of the extracts, testing the antimicrobial effect of artificially inoculated foodstuff was carried out. Extracts were also analysed using high-performance liquid chromatography with diode-array detector, with the aim to approximately identify their substances. The results of this study show that sea buckthorn extracts could be suitable natural antimicrobial substances active, in particular against A. butzleri and A. cryaerophilus.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10606 - Microbiology

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2017

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Journal of Food and Nutrition Research

  • ISSN

    1336-8672

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    56

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    SK - Slovenská republika

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    10-17

  • Kód UT WoS článku

    000396688200002

  • EID výsledku v databázi Scopus