Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Porovnání chemického složení a antibakteriálních vlastností esenciálních olejů získaných hydrodestilací a parní destilací Levandule lékařské

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216275%3A25310%2F17%3A39911231" target="_blank" >RIV/00216275:25310/17:39911231 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Porovnání chemického složení a antibakteriálních vlastností esenciálních olejů získaných hydrodestilací a parní destilací Levandule lékařské

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem této práce bylo prozkoumat vliv dvou různých extrakčních metod, konkrétně hydrodestilace (HD) a destilace vodní parou (SD) na chemické složení získaného esenciálního oleje a hydrolátu z levandule lékařské (Lavandula officinalis L.), včetně antimikrobiálních vlastností esenciálního oleje a hydrolátu. Esenciální oleje byly extrahovány z usušených květů levandule lékařské, pocházejících z Chorvatska. Izolované esenciální oleje a odpad destilace (hydrolát) byly charakterizovány pomocí plynové chromatografie s hmotnostní spektrometrií a pomocí plynové chromatografie s plamenově ionizačním detektorem (procentuální zastoupení jednotlivých složek). Esenciální oleje získané z obou extrakčních technik vykazovaly diference v chemickém složení i antimikrobiálních vlastnostech. Hlavními složkami v obou olejích byl linalool, lynalyl acetát a eucalyptol. Antimikrobiální účinky esenciálního oleje a hydrolátu byly hodnoceny metodou diskového difúzního testu (DDT). V případě kvalitativní metody DDT se citlivost mikroorganismu projeví inhibiční zónou růstu. Testy byly prováděny na čtyřech vybraných druzích mikroorganismů – Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Enterococcus faecalis, Pseudomonas aeruginosa a Candida albicans.

  • Název v anglickém jazyce

    Comparison of Chemical Composition and Antibacterial Properties of Essential Oils Obtained by Hydrodistillation and Steam Distillation of Lavandula Officinalis L.

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this study was examination of two different extraction methods, namely hydrodistillation (HD) and steam distillation (SD), effect on the chemical composition of essential oils and hydrolate obtained from the lavender (Lavandula officinalis L.) including evaluation of antimicrobial properties of both essential oil and hydrolate. Essential oils were extracted from dried lavender samples originating from the Croatia. Isolated essential oils and distillation waste (hydrolate) were characterised by gas chromatography with mass spectrometry and by gas chromatography with flame ionisation detection (the percentage of individual components). Essential oils obtained from both methods showed differences in chemical composition and also in antimicrobial properties. Main compounds in both oils were lonalool, lynalyl acetate and eucalyptol. Antimicrobial effects of essential oils and hydrolate were evaluated by disc diffusion test (DDT). In the case of qualitative DDT method the microorganism sensitivity is resulting with inhibition growth zone. Tests were realised via several selected kinds of microorganisms - Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Enterococcus faecalis, Pseudomonas aeruginosa and Candida albicans.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10406 - Analytical chemistry

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2017

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Studentská vědecká odborná činnost 2016/2017 : sborník příspěvků

  • ISBN

    978-80-7560-084-4

  • ISSN

  • e-ISSN

    neuvedeno

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    165-172

  • Název nakladatele

    Univerzita Pardubice

  • Místo vydání

    Pardubice

  • Místo konání akce

    Pardubice

  • Datum konání akce

    12. 6. 2017

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku