Porovnání chemického složení a antibakteriálních vlastností esenciálních olejů získaných hydrodestilací a parní destilací Levandule lékařské
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216275%3A25310%2F17%3A39911231" target="_blank" >RIV/00216275:25310/17:39911231 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Porovnání chemického složení a antibakteriálních vlastností esenciálních olejů získaných hydrodestilací a parní destilací Levandule lékařské
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem této práce bylo prozkoumat vliv dvou různých extrakčních metod, konkrétně hydrodestilace (HD) a destilace vodní parou (SD) na chemické složení získaného esenciálního oleje a hydrolátu z levandule lékařské (Lavandula officinalis L.), včetně antimikrobiálních vlastností esenciálního oleje a hydrolátu. Esenciální oleje byly extrahovány z usušených květů levandule lékařské, pocházejících z Chorvatska. Izolované esenciální oleje a odpad destilace (hydrolát) byly charakterizovány pomocí plynové chromatografie s hmotnostní spektrometrií a pomocí plynové chromatografie s plamenově ionizačním detektorem (procentuální zastoupení jednotlivých složek). Esenciální oleje získané z obou extrakčních technik vykazovaly diference v chemickém složení i antimikrobiálních vlastnostech. Hlavními složkami v obou olejích byl linalool, lynalyl acetát a eucalyptol. Antimikrobiální účinky esenciálního oleje a hydrolátu byly hodnoceny metodou diskového difúzního testu (DDT). V případě kvalitativní metody DDT se citlivost mikroorganismu projeví inhibiční zónou růstu. Testy byly prováděny na čtyřech vybraných druzích mikroorganismů – Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Enterococcus faecalis, Pseudomonas aeruginosa a Candida albicans.
Název v anglickém jazyce
Comparison of Chemical Composition and Antibacterial Properties of Essential Oils Obtained by Hydrodistillation and Steam Distillation of Lavandula Officinalis L.
Popis výsledku anglicky
The aim of this study was examination of two different extraction methods, namely hydrodistillation (HD) and steam distillation (SD), effect on the chemical composition of essential oils and hydrolate obtained from the lavender (Lavandula officinalis L.) including evaluation of antimicrobial properties of both essential oil and hydrolate. Essential oils were extracted from dried lavender samples originating from the Croatia. Isolated essential oils and distillation waste (hydrolate) were characterised by gas chromatography with mass spectrometry and by gas chromatography with flame ionisation detection (the percentage of individual components). Essential oils obtained from both methods showed differences in chemical composition and also in antimicrobial properties. Main compounds in both oils were lonalool, lynalyl acetate and eucalyptol. Antimicrobial effects of essential oils and hydrolate were evaluated by disc diffusion test (DDT). In the case of qualitative DDT method the microorganism sensitivity is resulting with inhibition growth zone. Tests were realised via several selected kinds of microorganisms - Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Enterococcus faecalis, Pseudomonas aeruginosa and Candida albicans.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
10406 - Analytical chemistry
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2017
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Studentská vědecká odborná činnost 2016/2017 : sborník příspěvků
ISBN
978-80-7560-084-4
ISSN
—
e-ISSN
neuvedeno
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
165-172
Název nakladatele
Univerzita Pardubice
Místo vydání
Pardubice
Místo konání akce
Pardubice
Datum konání akce
12. 6. 2017
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—