Vliv použité extrakční metody na chemické složení a antimikrobiální aktivitu silice ze semen Nigella sativa
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F04%3A9934" target="_blank" >RIV/60460709:41210/04:9934 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60460709:41610/04:9934
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv použité extrakční metody na chemické složení a antimikrobiální aktivitu silice ze semen Nigella sativa
Popis výsledku v původním jazyce
Nigella sativa Linn. (Ranunculaceae) is used in folk medicine all over the world for the treatment of a number of diseases. Its seed essential oil (EO) has previously demonstrated a wide range of biological activities, including antimicrobial and antifungal effects. In our study, we aimed to determine the influence of three different extraction methods on the chemical composition and antimicrobial activity of N. sativa seed EOs. EOs were extracted by hydrodistillation (H) of seeds and by steam distillation (SD) of crude oils obtained by solvent extraction (SE) or supercritical fluid extraction (SFE) and then analysed by gas chromatography-mass spectrometry. Antimicrobial activities were expressed as minimum inhibitory concentration (MIC) values using the broth microdilution method. The results showed that EOs tested differ markedly in their chemical compositions and antimicrobial activities. EO obtained by H was dominated by p-cymene (46.2%), whereas the major constituent identified in
Název v anglickém jazyce
Effect of extraction methods on the chemical composition and antimicrobial activity of Nigella sativa seed essential oils
Popis výsledku anglicky
Nigella sativa Linn. (Ranunculaceae) is used in folk medicine all over the world for the treatment of a number of diseases. Its seed essential oil (EO) has previously demonstrated a wide range of biological activities, including antimicrobial and antifungal effects. In our study, we aimed to determine the influence of three different extraction methods on the chemical composition and antimicrobial activity of N. sativa seed EOs. EOs were extracted by hydrodistillation (H) of seeds and by steam distillation (SD) of crude oils obtained by solvent extraction (SE) or supercritical fluid extraction (SFE) and then analysed by gas chromatography-mass spectrometry. Antimicrobial activities were expressed as minimum inhibitory concentration (MIC) values using the broth microdilution method. The results showed that EOs tested differ markedly in their chemical compositions and antimicrobial activities. EO obtained by H was dominated by p-cymene (46.2%), whereas the major constituent identified in
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GA525%2F02%2F0257" target="_blank" >GA525/02/0257: Stanovení antibakteriální a protizánětlivé aktivity vybraných druhů rodu Nigella L.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2004
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník abstraktů [CD-ROM]: 35th International symposium on essential oils
ISBN
nemá
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
1
Strana od-do
0-0
Název nakladatele
ISEO
Místo vydání
Messiana, Itálie
Místo konání akce
Messiana, Itálie
Datum konání akce
29. 9. 2004
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—