Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Stanovení chemického složení a biologické aktivity vybraných druhů rodu Nigella.

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F06%3A17385" target="_blank" >RIV/60460709:41210/06:17385 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60460709:41610/06:17385

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Stanovení chemického složení a biologické aktivity vybraných druhů rodu Nigella.

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The in vitro antimicrobial and anti-inflammatory activities of extracts, essential oils and some compounds isolated from certain species of genus Nigella, namely N. arvensis, N. damascena, N. nigellastrum, N. hispanica, N. orientalis, N. sativa, were tested in frame of this work. For the first time, the antimicrobial activity of extracts from seeds of N. arvensis and N. orientalis, as well as chemical composition of essential oils from seeds of both species were described here. In addition, significantinfluence of four different extraction methods on the antimicrobial activity and chemical composition of N. sativa essential oil has been observed. As far as the other biological activities are concerned, in vitro anti-inflammatory effect of some components of N. sativa seeds, namely dithymoquinone, thymohydroquinone, thymol and thamoquinone, has been detected as a result of this research. In summary, it is possible to expect that these findings may be used by food or pharmaceutical indu

  • Název v anglickém jazyce

    Chemical composition and biological activity of certain species of genus Nigella

  • Popis výsledku anglicky

    The in vitro antimicrobial and anti-inflammatory activities of extracts, essential oils and some compounds isolated from certain species of genus Nigella, namely N. arvensis, N. damascena, N. nigellastrum, N. hispanica, N. orientalis, N. sativa, were tested in frame of this work. For the first time, the antimicrobial activity of extracts from seeds of N. arvensis and N. orientalis, as well as chemical composition of essential oils from seeds of both species were described here. In addition, significantinfluence of four different extraction methods on the antimicrobial activity and chemical composition of N. sativa essential oil has been observed. As far as the other biological activities are concerned, in vitro anti-inflammatory effect of some components of N. sativa seeds, namely dithymoquinone, thymohydroquinone, thymol and thamoquinone, has been detected as a result of this research. In summary, it is possible to expect that these findings may be used by food or pharmaceutical indu

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    CB - Analytická chemie, separace

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2006

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník referátů, XII odborný seminář - Aktuální otázky pěstování, zpracování a využití léčivých, aromatických a kořeninových rostlin

  • ISBN

    80-213-1566-0

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    96-101

  • Název nakladatele

    ČZU v Praze

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Praha

  • Datum konání akce

    7. 12. 2006

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    WRD - Celosvětová akce

  • Kód UT WoS článku