Stanovení chemického složení a biologické aktivity vybraných druhů rodu Nigella.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F06%3A17385" target="_blank" >RIV/60460709:41210/06:17385 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60460709:41610/06:17385
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Stanovení chemického složení a biologické aktivity vybraných druhů rodu Nigella.
Popis výsledku v původním jazyce
The in vitro antimicrobial and anti-inflammatory activities of extracts, essential oils and some compounds isolated from certain species of genus Nigella, namely N. arvensis, N. damascena, N. nigellastrum, N. hispanica, N. orientalis, N. sativa, were tested in frame of this work. For the first time, the antimicrobial activity of extracts from seeds of N. arvensis and N. orientalis, as well as chemical composition of essential oils from seeds of both species were described here. In addition, significantinfluence of four different extraction methods on the antimicrobial activity and chemical composition of N. sativa essential oil has been observed. As far as the other biological activities are concerned, in vitro anti-inflammatory effect of some components of N. sativa seeds, namely dithymoquinone, thymohydroquinone, thymol and thamoquinone, has been detected as a result of this research. In summary, it is possible to expect that these findings may be used by food or pharmaceutical indu
Název v anglickém jazyce
Chemical composition and biological activity of certain species of genus Nigella
Popis výsledku anglicky
The in vitro antimicrobial and anti-inflammatory activities of extracts, essential oils and some compounds isolated from certain species of genus Nigella, namely N. arvensis, N. damascena, N. nigellastrum, N. hispanica, N. orientalis, N. sativa, were tested in frame of this work. For the first time, the antimicrobial activity of extracts from seeds of N. arvensis and N. orientalis, as well as chemical composition of essential oils from seeds of both species were described here. In addition, significantinfluence of four different extraction methods on the antimicrobial activity and chemical composition of N. sativa essential oil has been observed. As far as the other biological activities are concerned, in vitro anti-inflammatory effect of some components of N. sativa seeds, namely dithymoquinone, thymohydroquinone, thymol and thamoquinone, has been detected as a result of this research. In summary, it is possible to expect that these findings may be used by food or pharmaceutical indu
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
CB - Analytická chemie, separace
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2006
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník referátů, XII odborný seminář - Aktuální otázky pěstování, zpracování a využití léčivých, aromatických a kořeninových rostlin
ISBN
80-213-1566-0
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
96-101
Název nakladatele
ČZU v Praze
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Praha
Datum konání akce
7. 12. 2006
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—