Evaluation of Antimicrobial and Anti-Inflammatory Activities of Seed Extracts from Six Nigella Species
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61389030%3A_____%2F09%3A00335914" target="_blank" >RIV/61389030:_____/09:00335914 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60460709:41210/09:29797 RIV/60460709:41610/09:29797
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Evaluation of Antimicrobial and Anti-Inflammatory Activities of Seed Extracts from Six Nigella Species
Popis výsledku v původním jazyce
Seed extracts from six species of the genus Nigella (Family Ranunculaceae)-Nigella arvensis, Nigella damascena, Nigella hispanica, Nigella nigellastrum, Nigella orientalis, and Nigella sativa-obtained by successive extraction with n-hexane, chloroform, and methanol, were tested for their antimicrobial activity against 10 strains of pathogenic bacteria and yeast using the microdilution method as well as for anti-inflammatory properties by in vitro cyclooxygenase (COX)-1 and COX-2 assay. Chemical characterization of active extracts was carried out including free and fixed fatty acid analysis. Comparison of antimicrobial activity showed that N. arvensis chloroform extract was the most potent among all species tested, inhibiting Gram-positive bacterial andyeast strains with minimum inhibitory concentration (MIC) values ranging from 0.25 to 1 mg/mL.
Název v anglickém jazyce
Evaluation of Antimicrobial and Anti-Inflammatory Activities of Seed Extracts from Six Nigella Species
Popis výsledku anglicky
Seed extracts from six species of the genus Nigella (Family Ranunculaceae)-Nigella arvensis, Nigella damascena, Nigella hispanica, Nigella nigellastrum, Nigella orientalis, and Nigella sativa-obtained by successive extraction with n-hexane, chloroform, and methanol, were tested for their antimicrobial activity against 10 strains of pathogenic bacteria and yeast using the microdilution method as well as for anti-inflammatory properties by in vitro cyclooxygenase (COX)-1 and COX-2 assay. Chemical characterization of active extracts was carried out including free and fixed fatty acid analysis. Comparison of antimicrobial activity showed that N. arvensis chloroform extract was the most potent among all species tested, inhibiting Gram-positive bacterial andyeast strains with minimum inhibitory concentration (MIC) values ranging from 0.25 to 1 mg/mL.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
EI - Biotechnologie a bionika
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2009
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Journal of Medicinal Food
ISSN
1096-620X
e-ISSN
—
Svazek periodika
12
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
US - Spojené státy americké
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
000266279000023
EID výsledku v databázi Scopus
—