Antimikrobiální aktivita kalusových kultur některých druhu rodů Nigella a Leuzea
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F04%3A9844" target="_blank" >RIV/60460709:41210/04:9844 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60460709:41610/04:9844
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Antimicrobial activity of callus cultures of some Nigella and Leuzea species
Popis výsledku v původním jazyce
Extracts from Nigella sativa callus cultures and Leuzea carthamoides intact plans have already shown antibacterial properties. We decided to investigate callus cultures of some related species for antimicrobial activity. The crude methanol extracts fromthe callus cultures of five Nigella species, N. arvensis, N. damascena, N. hispanica, N. integrifolia, N. sativa, and two Leuzea species, Leuzea carthamoides and L. centauroides were investigated for their antimicrobial activity. Growth inhibition usinga broth microdilution method was determined against ten Gram-positive and Gram-negative bacterial strains as well as against yeast. The results showed that the extracts of all callii tested exhibited significant antimicrobial activity. Nigella species were active especially against Staphylococcus aureus and Staphylococcus epidermidis (MIC values ranged from 12.5 to 50 mg/ml). In comparison with other Nigella species, the callus culture of N. hispanica was the most effective against the m
Název v anglickém jazyce
Antimicrobial activity of callus cultures of some Nigella and Leuzea species
Popis výsledku anglicky
Extracts from Nigella sativa callus cultures and Leuzea carthamoides intact plans have already shown antibacterial properties. We decided to investigate callus cultures of some related species for antimicrobial activity. The crude methanol extracts fromthe callus cultures of five Nigella species, N. arvensis, N. damascena, N. hispanica, N. integrifolia, N. sativa, and two Leuzea species, Leuzea carthamoides and L. centauroides were investigated for their antimicrobial activity. Growth inhibition usinga broth microdilution method was determined against ten Gram-positive and Gram-negative bacterial strains as well as against yeast. The results showed that the extracts of all callii tested exhibited significant antimicrobial activity. Nigella species were active especially against Staphylococcus aureus and Staphylococcus epidermidis (MIC values ranged from 12.5 to 50 mg/ml). In comparison with other Nigella species, the callus culture of N. hispanica was the most effective against the m
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GA525%2F02%2F0257" target="_blank" >GA525/02/0257: Stanovení antibakteriální a protizánětlivé aktivity vybraných druhů rodu Nigella L.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2004
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Proceedings of 5th international symposium: ?Medicinal Herbs in Conditions of European Union?
ISBN
nemá
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
2
Strana od-do
25-26
Název nakladatele
N
Místo vydání
Lubovnianske kupele, Slovak Republic
Místo konání akce
Lubovnianske kupele, Slovak Republic
Datum konání akce
16. 6. 2004
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—