Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Antimikrobiální aktivita kalusových kultur některých druhu rodů Nigella a Leuzea

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F04%3A9844" target="_blank" >RIV/60460709:41210/04:9844 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60460709:41610/04:9844

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Antimicrobial activity of callus cultures of some Nigella and Leuzea species

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Extracts from Nigella sativa callus cultures and Leuzea carthamoides intact plans have already shown antibacterial properties. We decided to investigate callus cultures of some related species for antimicrobial activity. The crude methanol extracts fromthe callus cultures of five Nigella species, N. arvensis, N. damascena, N. hispanica, N. integrifolia, N. sativa, and two Leuzea species, Leuzea carthamoides and L. centauroides were investigated for their antimicrobial activity. Growth inhibition usinga broth microdilution method was determined against ten Gram-positive and Gram-negative bacterial strains as well as against yeast. The results showed that the extracts of all callii tested exhibited significant antimicrobial activity. Nigella species were active especially against Staphylococcus aureus and Staphylococcus epidermidis (MIC values ranged from 12.5 to 50 mg/ml). In comparison with other Nigella species, the callus culture of N. hispanica was the most effective against the m

  • Název v anglickém jazyce

    Antimicrobial activity of callus cultures of some Nigella and Leuzea species

  • Popis výsledku anglicky

    Extracts from Nigella sativa callus cultures and Leuzea carthamoides intact plans have already shown antibacterial properties. We decided to investigate callus cultures of some related species for antimicrobial activity. The crude methanol extracts fromthe callus cultures of five Nigella species, N. arvensis, N. damascena, N. hispanica, N. integrifolia, N. sativa, and two Leuzea species, Leuzea carthamoides and L. centauroides were investigated for their antimicrobial activity. Growth inhibition usinga broth microdilution method was determined against ten Gram-positive and Gram-negative bacterial strains as well as against yeast. The results showed that the extracts of all callii tested exhibited significant antimicrobial activity. Nigella species were active especially against Staphylococcus aureus and Staphylococcus epidermidis (MIC values ranged from 12.5 to 50 mg/ml). In comparison with other Nigella species, the callus culture of N. hispanica was the most effective against the m

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/GA525%2F02%2F0257" target="_blank" >GA525/02/0257: Stanovení antibakteriální a protizánětlivé aktivity vybraných druhů rodu Nigella L.</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2004

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Proceedings of 5th international symposium: ?Medicinal Herbs in Conditions of European Union?

  • ISBN

    nemá

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    2

  • Strana od-do

    25-26

  • Název nakladatele

    N

  • Místo vydání

    Lubovnianske kupele, Slovak Republic

  • Místo konání akce

    Lubovnianske kupele, Slovak Republic

  • Datum konání akce

    16. 6. 2004

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    WRD - Celosvětová akce

  • Kód UT WoS článku