Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Extraction of Quercetin and Rutin from Fortified Spreadable Processed Cheese

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216275%3A25310%2F18%3A39912445" target="_blank" >RIV/00216275:25310/18:39912445 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Extraction of Quercetin and Rutin from Fortified Spreadable Processed Cheese

  • Popis výsledku v původním jazyce

    A functional spreadable processed cheese (SPC) containing quercetin or rutin was produced by melting the ingredients at 85 °C for 2 min, and the retention rate of both flavonoids and antioxidant activity of the SPC samples assessed. Ultrasound-assisted extraction of quercetin and rutin from SPC to methanol (99.9% and 50%, v/v) for 30 min, respectively, was found to be optimal extraction procedure. Whereas a high recovery rate (92 %) for quercetin was achieved, only 64 % of rutin was recovered from the SPC sample. The results have indicated that rutin was thermally unstable during the melting process. SPC with quercetin or rutin exhibited effective radical-scavenging activity and possessed strong ferric reducing antioxidant potential. These results suggest that spreadable processed cheese may serve as the functional product.

  • Název v anglickém jazyce

    Extraction of Quercetin and Rutin from Fortified Spreadable Processed Cheese

  • Popis výsledku anglicky

    A functional spreadable processed cheese (SPC) containing quercetin or rutin was produced by melting the ingredients at 85 °C for 2 min, and the retention rate of both flavonoids and antioxidant activity of the SPC samples assessed. Ultrasound-assisted extraction of quercetin and rutin from SPC to methanol (99.9% and 50%, v/v) for 30 min, respectively, was found to be optimal extraction procedure. Whereas a high recovery rate (92 %) for quercetin was achieved, only 64 % of rutin was recovered from the SPC sample. The results have indicated that rutin was thermally unstable during the melting process. SPC with quercetin or rutin exhibited effective radical-scavenging activity and possessed strong ferric reducing antioxidant potential. These results suggest that spreadable processed cheese may serve as the functional product.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10406 - Analytical chemistry

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Scientific Papers of the University of Pardubice, Series A, Faculty of Chemical Technology

  • ISSN

    1211-5541

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    24

  • Číslo periodika v rámci svazku

    November

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    10

  • Strana od-do

    59-68

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus