Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Voltammetric determination of cholecalciferol at glassy carbon electrode performed in water-ethanol mixture

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216275%3A25310%2F18%3A39912547" target="_blank" >RIV/00216275:25310/18:39912547 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.potravinarstvo.com/journal1/index.php/potravinarstvo/article/viewFile/889/pdf/" target="_blank" >http://www.potravinarstvo.com/journal1/index.php/potravinarstvo/article/viewFile/889/pdf/</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.5219/889" target="_blank" >10.5219/889</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Voltammetric determination of cholecalciferol at glassy carbon electrode performed in water-ethanol mixture

  • Popis výsledku v původním jazyce

    To confirm or disprove previous hypotheses, cyclic voltammetry of 0.5 mM cholecalciferol (vitamin D3) at glassy carbon electrode (GCE) and platinum disk electrode (PtE) in pure acetonitrile and water-ethanol mixture at 50 mV·s-1 has been used to investigate the oxidation mechanism. The oxidation occurs in two one-electrone steps. According to calculation of the highest electron density in cholecalciferol molecule which is evidently delocalized over carbon atoms of the three conjugated double bonds (C19, C10, C5-C8) points to part of the molecule involved in oxidation processes. An oxidation peak (at +0.925 V vs. Ag/AgCl) was used to develop direct voltammetric method based on differential pulse voltammetry for the vitamin D3 determination at GCE performed in 40% ethanol containing 0.1 M LiClO4. Under optimization of analytical procedure, it was found that a composition of the supporting electrolyte used significantly affects a current response of oxidation peak obtained. Satisfactory sensitivity was achieved in the 1:1 water-ethanol mixture containing 0.05 M lithium perchlorate as as supporting electrolyte. The linear range for vitamin D3 determination was 2.4 × 10−6 – 3.5 × 10−4 M with the detection limit of 8.0 × 10−7 M. This work demonstrates a fact that the GCE is suitable electroanalytical device for analysis of various food supplements and medicaments.

  • Název v anglickém jazyce

    Voltammetric determination of cholecalciferol at glassy carbon electrode performed in water-ethanol mixture

  • Popis výsledku anglicky

    To confirm or disprove previous hypotheses, cyclic voltammetry of 0.5 mM cholecalciferol (vitamin D3) at glassy carbon electrode (GCE) and platinum disk electrode (PtE) in pure acetonitrile and water-ethanol mixture at 50 mV·s-1 has been used to investigate the oxidation mechanism. The oxidation occurs in two one-electrone steps. According to calculation of the highest electron density in cholecalciferol molecule which is evidently delocalized over carbon atoms of the three conjugated double bonds (C19, C10, C5-C8) points to part of the molecule involved in oxidation processes. An oxidation peak (at +0.925 V vs. Ag/AgCl) was used to develop direct voltammetric method based on differential pulse voltammetry for the vitamin D3 determination at GCE performed in 40% ethanol containing 0.1 M LiClO4. Under optimization of analytical procedure, it was found that a composition of the supporting electrolyte used significantly affects a current response of oxidation peak obtained. Satisfactory sensitivity was achieved in the 1:1 water-ethanol mixture containing 0.05 M lithium perchlorate as as supporting electrolyte. The linear range for vitamin D3 determination was 2.4 × 10−6 – 3.5 × 10−4 M with the detection limit of 8.0 × 10−7 M. This work demonstrates a fact that the GCE is suitable electroanalytical device for analysis of various food supplements and medicaments.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>SC</sub> - Článek v periodiku v databázi SCOPUS

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10406 - Analytical chemistry

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Potravinarstvo

  • ISSN

    1338-0230

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    12

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    SK - Slovenská republika

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    166-172

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85043483452