Izotachoforetické stanovení theaninu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216275%3A25310%2F18%3A39912913" target="_blank" >RIV/00216275:25310/18:39912913 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Izotachoforetické stanovení theaninu
Popis výsledku v původním jazyce
V tomto článku je theanin stanovován v potravinových doplňcích a sypaných čajích kapilární izotachoforézou. Nejprve je theanin konvertován na aniont reakcí s kyselinou dusitou. Poté je vzniklý aniont izotachoforeticky stanoven. Optimální podmínky pro konverzi theninu jsou: roztok 0,1 mol/l dusitanu sodného a 0,1 mol/l kyseliny octové zahřívaný ve vroucí vodní lázni. Izotachoforetický elektrolytový systém obsahoval 0,01 mol/l HCl + 0,02 mol/l β-alaninu + 0,05% hydroxyethylcelulózy (pH 3,6) jako vedoucí elektrolyt a 0,01 mol/l octan sodný jako koncový elektrolyt. Kalibrační/detekční charakteristiky jsou následující: linearita v koncentračním rozmezí 15-1000 mg/l theaninu, limit detekce ca. 5 mg/l, limit kvantifikace cca. 15 mg/l theaninu.
Název v anglickém jazyce
Isotachophoretic Determination of Theanine
Popis výsledku anglicky
In this article, theanine is determined in food supplements and loose-leaf tea by capillary isotachophoresis. At first, theanine is converted to an anion by the reaction with nitrous acid. Then, formed anion is determined isotachophoretically. The optimal conditions for the conversion of theanine are a solution 0.1 mol/L sodium nitrite and 0.1 mol/L acetic acid heated in a boiling water bath. Isotachophoretic electrolyte system comprised 0.01 mol/L HCl + 0.02 mol/L β alanine + 0.05 % hydroxyethylcellulose (pH 3.6) as the leading electrolyte and 0.01 mol/L sodium acetate as the terminating electrolyte. The calibration/detection characteristics are as follows: linearity over the concentration range of 15-1000 mg/L theanine, limit of detection ca. 5 mg/L, limit of quantification of ca. 15 mg/L theanine.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
10406 - Analytical chemistry
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
XXXVIII. Moderní elektrochemické metody : sborník příspěvků
ISBN
978-80-905221-6-9
ISSN
—
e-ISSN
neuvedeno
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
19-22
Název nakladatele
BEST Servis
Místo vydání
Ústí nad Labem
Místo konání akce
Jetřichovice
Datum konání akce
21. 5. 2018
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—