Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Simultaneous determination of vitamin E and vitamin K in food supplements using adsorptive stripping square-wave voltammetry at glassy carbon electrode

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216275%3A25310%2F20%3A39916074" target="_blank" >RIV/00216275:25310/20:39916074 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://doi.org/10.3390/app10144759" target="_blank" >https://doi.org/10.3390/app10144759</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.3390/app10144759" target="_blank" >10.3390/app10144759</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Simultaneous determination of vitamin E and vitamin K in food supplements using adsorptive stripping square-wave voltammetry at glassy carbon electrode

  • Popis výsledku v původním jazyce

    A new voltammetric method for the simultaneous determination of vitamin E and vitamin K present in different types of commercially available food supplements has been developed. This electroanalytical method is based on the ex situ adsorptive accumulation of these biologically active compounds onto the surface of a solid glassy carbon electrode (GCE) with subsequent electrochemical detection by square-wave adsorptive stripping voltammetry in 0.01-mol L(-1)HNO(3)containing 0.1-mol L-1KCl at pH 2.08. Due to reversible electrochemical reactions of phylloquinone, a subsequent voltammetric detection of both vitamins in anodic mode can be performed. Since individual forms of vitamins E and K usually exhibit nearly identical electrochemical behavior, it is therefore impossible to distinguish individual forms (quinones and tocopherols) and determine their molar concentrations in this way. Thus, the values of vitamin content were expressed as mass equivalent of phylloquinone and alpha-tocopherol as they are the most biologically active forms. Despite the high sensitivity, relatively short linear ranges were obtained due to the interaction (competition) of both vitamins during adsorption onto the freshly polished surface of the GCE from a 50% aqueous-acetonitrile mixture. The obtained results showed that the voltammetric approach is a very simple and low-cost analytical method that can be used in analyses of food supplements.

  • Název v anglickém jazyce

    Simultaneous determination of vitamin E and vitamin K in food supplements using adsorptive stripping square-wave voltammetry at glassy carbon electrode

  • Popis výsledku anglicky

    A new voltammetric method for the simultaneous determination of vitamin E and vitamin K present in different types of commercially available food supplements has been developed. This electroanalytical method is based on the ex situ adsorptive accumulation of these biologically active compounds onto the surface of a solid glassy carbon electrode (GCE) with subsequent electrochemical detection by square-wave adsorptive stripping voltammetry in 0.01-mol L(-1)HNO(3)containing 0.1-mol L-1KCl at pH 2.08. Due to reversible electrochemical reactions of phylloquinone, a subsequent voltammetric detection of both vitamins in anodic mode can be performed. Since individual forms of vitamins E and K usually exhibit nearly identical electrochemical behavior, it is therefore impossible to distinguish individual forms (quinones and tocopherols) and determine their molar concentrations in this way. Thus, the values of vitamin content were expressed as mass equivalent of phylloquinone and alpha-tocopherol as they are the most biologically active forms. Despite the high sensitivity, relatively short linear ranges were obtained due to the interaction (competition) of both vitamins during adsorption onto the freshly polished surface of the GCE from a 50% aqueous-acetonitrile mixture. The obtained results showed that the voltammetric approach is a very simple and low-cost analytical method that can be used in analyses of food supplements.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10405 - Electrochemistry (dry cells, batteries, fuel cells, corrosion metals, electrolysis)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/GA20-01589S" target="_blank" >GA20-01589S: Nové strategie pro zlepšení senzorových vlastností nových elektrodových materiálů prostřednictvím jejich předúpravy či modifikace povrchu</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2020

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Applied Science - Basel

  • ISSN

    2076-3417

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    10

  • Číslo periodika v rámci svazku

    14

  • Stát vydavatele periodika

    CH - Švýcarská konfederace

  • Počet stran výsledku

    13

  • Strana od-do

    4759

  • Kód UT WoS článku

    000554772200001

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85088628661