Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Evaluation of Italian extra virgin olive oils based on the phenolic compounds composition using multivariate statistical methods

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216275%3A25310%2F20%3A39916371" target="_blank" >RIV/00216275:25310/20:39916371 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://10.1007/s00217-020-03484-1" target="_blank" >http://10.1007/s00217-020-03484-1</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1007/s00217-020-03484-1" target="_blank" >10.1007/s00217-020-03484-1</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Evaluation of Italian extra virgin olive oils based on the phenolic compounds composition using multivariate statistical methods

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The content of 40 phenolic compounds was determined in 68 samples of extra virgin olive oils (EVOOs) coming from 9 Italian regions using high-performance liquid chromatography coupled to diode array detector and mass spectrometry. Oleuropein isomers (M = 540 g/mol) and derivatives (M = 378 g/mol) together with ligstroside aglycone isomers (M = 362 g/mol) and derivatives (M = 394 g/mol) were the major EVOOs compounds (median of 44-228 mg/kg). On the other hand, verbascoside isomers (M = 624 g/mol) and apigenin (M = 270 g/mol) were the minor compounds (median &lt; 2 mg/kg). Different techniques of multivariate data analysis were applied to find important parameters for discrimination of EVOOs. Principal component analysis and factor analysis distributed the samples into two groups according to the total amount of phenols and quantity of elenolic acid giving information about ripeness of olives. Linear discriminant analysis successfully classified the samples according to their geographical origin into three groups (Northern Italy, Southern Italy, and Sicily).

  • Název v anglickém jazyce

    Evaluation of Italian extra virgin olive oils based on the phenolic compounds composition using multivariate statistical methods

  • Popis výsledku anglicky

    The content of 40 phenolic compounds was determined in 68 samples of extra virgin olive oils (EVOOs) coming from 9 Italian regions using high-performance liquid chromatography coupled to diode array detector and mass spectrometry. Oleuropein isomers (M = 540 g/mol) and derivatives (M = 378 g/mol) together with ligstroside aglycone isomers (M = 362 g/mol) and derivatives (M = 394 g/mol) were the major EVOOs compounds (median of 44-228 mg/kg). On the other hand, verbascoside isomers (M = 624 g/mol) and apigenin (M = 270 g/mol) were the minor compounds (median &lt; 2 mg/kg). Different techniques of multivariate data analysis were applied to find important parameters for discrimination of EVOOs. Principal component analysis and factor analysis distributed the samples into two groups according to the total amount of phenols and quantity of elenolic acid giving information about ripeness of olives. Linear discriminant analysis successfully classified the samples according to their geographical origin into three groups (Northern Italy, Southern Italy, and Sicily).

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10406 - Analytical chemistry

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2020

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    European Food Research and Technology

  • ISSN

    1438-2377

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    246

  • Číslo periodika v rámci svazku

    6

  • Stát vydavatele periodika

    US - Spojené státy americké

  • Počet stran výsledku

    9

  • Strana od-do

    1241-1249

  • Kód UT WoS článku

    000530285300010

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85083373623