Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Characterization of Balsamic Vinegars Using High-Performance Liquid Chromatography and Gas Chromatography

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216275%3A25310%2F22%3A39919031" target="_blank" >RIV/00216275:25310/22:39919031 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.mdpi.com/2076-3417/12/18/8946" target="_blank" >https://www.mdpi.com/2076-3417/12/18/8946</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.3390/app12188946" target="_blank" >10.3390/app12188946</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Characterization of Balsamic Vinegars Using High-Performance Liquid Chromatography and Gas Chromatography

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Vinegars are natural products manufactured by two-step fermentation. One of the most famous is balsamic vinegar, especially that produced in Modena, Italy. Its unique production process positively distinguishes it from other vinegars. There are basically three types of balsamic vinegar: common balsamic vinegar, Balsamic vinegar of Modena, and Traditional balsamic vinegar of Modena. The chemical analysis of these vinegars is mainly carried out by using gas or liquid chromatography, often coupled to mass spectrometric detection. Although gas chromatography is generally used for the determination of the overall profile of volatile organic compounds, furfurals, phenolic compounds, and organic acids, high-performance liquid chromatography is typically applied for the determination of amino acids, sugars, and polyphenols. The two complementary techniques, the combination of which is useful for the detailed characterization of balsamic vinegars, are reviewed and discussed in this article.

  • Název v anglickém jazyce

    Characterization of Balsamic Vinegars Using High-Performance Liquid Chromatography and Gas Chromatography

  • Popis výsledku anglicky

    Vinegars are natural products manufactured by two-step fermentation. One of the most famous is balsamic vinegar, especially that produced in Modena, Italy. Its unique production process positively distinguishes it from other vinegars. There are basically three types of balsamic vinegar: common balsamic vinegar, Balsamic vinegar of Modena, and Traditional balsamic vinegar of Modena. The chemical analysis of these vinegars is mainly carried out by using gas or liquid chromatography, often coupled to mass spectrometric detection. Although gas chromatography is generally used for the determination of the overall profile of volatile organic compounds, furfurals, phenolic compounds, and organic acids, high-performance liquid chromatography is typically applied for the determination of amino acids, sugars, and polyphenols. The two complementary techniques, the combination of which is useful for the detailed characterization of balsamic vinegars, are reviewed and discussed in this article.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10406 - Analytical chemistry

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/GA18-14893S" target="_blank" >GA18-14893S: Fokusující efekty ve vícerozměrných separacích v kapalné fázi</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2022

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Applied Science - Basel

  • ISSN

    2076-3417

  • e-ISSN

    2076-3417

  • Svazek periodika

    12

  • Číslo periodika v rámci svazku

    18

  • Stát vydavatele periodika

    CH - Švýcarská konfederace

  • Počet stran výsledku

    17

  • Strana od-do

    8946

  • Kód UT WoS článku

    000856240000001

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85138644809