Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Výživa u...Poruch polykání

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216275%3A25520%2F08%3A00007262" target="_blank" >RIV/00216275:25520/08:00007262 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Výživa u...Poruch polykání

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Poruchy polykání představují pro pacienty závažná rizika v podobě dehydratace, aspirací a aspiračních pneumonií; významným důsledkem je podvýživa. Některé poruchy lze speciálními technikami rehabilitovat a umožnit pacientovi obnovit dostatečný perorálnípříjem. Nutriční péče je základní součástí léčby. Podle typu dysfagie lze využít perorální nutriční doplňky, modulová dietetika, enterální výživu sondou nebo PEGem. Cenná je konzultace nutričních terapeutů a individualizace nutričního režimu. Velmi důležitý je výběr správné konzistence stravy, kterou dokáže pacient spolknout. Někdy je nutno zahustit tekutiny, jindy změkčit, zvlhčit nebo rozmixovat stravu tuhou. Kvalifikovaná rada a včasné zavedení správné formy výživy včetně výživy enterální podstatně zvyšují kvalitu života pacientů a omezují nepříznivé následky dysfagií.

  • Název v anglickém jazyce

    Nutrition in...Dysfagia

  • Popis výsledku anglicky

    Dysfagia Represents a Severe Risk For Patients. Dehydration, Aspirations and Aspiration Pneumonia and Malnutrition/Undernutrition are The Main Results of Dysfagia. Some Kinds Of Impairment can be Improved by Rehabilitation and a Patient can then Renew the Appropriate Peroral Intake. Nutrition Care is the Basic Part of Treatment. Oral Nutrition Supplements, Module Dietetics and Enteral Nutrition via Feeding Tube or PEG. Individual Diet and Nutrition Therapists Consultation are Very Valuable. The Consistency which is Swallowed Best by a Patient is Very Important and is to Be Chosen. To Thicken Liquids or Add Liquids to a Solid Food, to Blend Solid Food, All These Options Help. Qualified Advice And Early Implementation of A Good Type of Nutrition Can Improve a Quality of Life of Dysfagia Patients and Limit Poor Results.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    FB - Endokrinologie, diabetologie, metabolismus, výživa

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    N - Vyzkumna aktivita podporovana z neverejnych zdroju

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2008

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Medicína pro praxi

  • ISSN

    1214-8687

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    5

  • Číslo periodika v rámci svazku

    10

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    2

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus