Výživa u...Poruch polykání
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216275%3A25520%2F08%3A00007262" target="_blank" >RIV/00216275:25520/08:00007262 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Výživa u...Poruch polykání
Popis výsledku v původním jazyce
Poruchy polykání představují pro pacienty závažná rizika v podobě dehydratace, aspirací a aspiračních pneumonií; významným důsledkem je podvýživa. Některé poruchy lze speciálními technikami rehabilitovat a umožnit pacientovi obnovit dostatečný perorálnípříjem. Nutriční péče je základní součástí léčby. Podle typu dysfagie lze využít perorální nutriční doplňky, modulová dietetika, enterální výživu sondou nebo PEGem. Cenná je konzultace nutričních terapeutů a individualizace nutričního režimu. Velmi důležitý je výběr správné konzistence stravy, kterou dokáže pacient spolknout. Někdy je nutno zahustit tekutiny, jindy změkčit, zvlhčit nebo rozmixovat stravu tuhou. Kvalifikovaná rada a včasné zavedení správné formy výživy včetně výživy enterální podstatně zvyšují kvalitu života pacientů a omezují nepříznivé následky dysfagií.
Název v anglickém jazyce
Nutrition in...Dysfagia
Popis výsledku anglicky
Dysfagia Represents a Severe Risk For Patients. Dehydration, Aspirations and Aspiration Pneumonia and Malnutrition/Undernutrition are The Main Results of Dysfagia. Some Kinds Of Impairment can be Improved by Rehabilitation and a Patient can then Renew the Appropriate Peroral Intake. Nutrition Care is the Basic Part of Treatment. Oral Nutrition Supplements, Module Dietetics and Enteral Nutrition via Feeding Tube or PEG. Individual Diet and Nutrition Therapists Consultation are Very Valuable. The Consistency which is Swallowed Best by a Patient is Very Important and is to Be Chosen. To Thicken Liquids or Add Liquids to a Solid Food, to Blend Solid Food, All These Options Help. Qualified Advice And Early Implementation of A Good Type of Nutrition Can Improve a Quality of Life of Dysfagia Patients and Limit Poor Results.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
FB - Endokrinologie, diabetologie, metabolismus, výživa
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
N - Vyzkumna aktivita podporovana z neverejnych zdroju
Ostatní
Rok uplatnění
2008
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Medicína pro praxi
ISSN
1214-8687
e-ISSN
—
Svazek periodika
5
Číslo periodika v rámci svazku
10
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
2
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—