Fuzzy a regresní přístup k odhadu změn konzistence sýrů ovlivněnou záměnou směsi tavicích solí
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216305%3A26210%2F10%3APU97252" target="_blank" >RIV/00216305:26210/10:PU97252 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Fuzzy a regresní přístup k odhadu změn konzistence sýrů ovlivněnou záměnou směsi tavicích solí
Popis výsledku v původním jazyce
Příspěvek vychází z měření změny tvrdosti (pevnosti) tavených sýrů v závislosti na poměrovém zastoupení čtyř různých fosforečnanů v binární směsi a na době skladování tohoto sýra.
Název v anglickém jazyce
Fuzzy and regression approach in estimation of consistency changes influenced by substitution of emulsifying agents in the mixture
Popis výsledku anglicky
The aim of this work was to study dependence of hardness of processed cheese spreads on the composition of binary mixtures of phosphate emulsifying salts which consisted of disodium hydrogenphosphate, tetrasodium diphosphate, pentasodium triphosphate, and/or sodium salt of polyphosphate and on number of days of storage. The main goal was to find suitable statistical models in order to describe the dependence of hardness examined on the composition of binary mixtures. Polynomial regression proved to be suitable for the global behaviour of the statistical relationship observed. Detailed observation of local changes was made by means of fuzzy inference system. In binary mixtures of polyphosphate combined with monophosphate, diphosphate or triphosphate, hardness was gradually increasing with rising amount of polyphosphate in mixture. In binary mixtures of monophosphate combined with diphosphate or triphosphate, a rapid increase in hardness of the samples was determined when the proportion
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
BA - Obecná matematika
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/1M06047" target="_blank" >1M06047: Centrum pro jakost a spolehlivost výroby</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Biometrika 2010
ISBN
978-80-7401-028-6
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
33-40
Název nakladatele
Neuveden
Místo vydání
Neuveden
Místo konání akce
Zahradnická fakulta MZLU, Lednice
Datum konání akce
6. 9. 2010
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—