Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Content of phenolic compounds and antioxidant capacity in fruits of selected genotypes of apricot with resistance against Plum pox virus

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216305%3A26220%2F10%3APU87866" target="_blank" >RIV/00216305:26220/10:PU87866 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/62156489:43210/10:00160468

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Content of phenolic compounds and antioxidant capacity in fruits of selected genotypes of apricot with resistance against Plum pox virus

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Research on natural compounds is increasingly focused on their effects on human health. In this study, we were interested in the evaluation of nutritional value expressed as content of total phenolic compounds and antioxidant capacity of new apricot (Prunus armeniaca L.) genotypes resistant against Plum pox virus (PPV) cultivated on Department of Fruit Growing of Mendel University in Brno. Fruits of twenty one apricot genotypes were collected at the onset of consumption ripeness. Antioxidant capacitiesof the genotypes were determined spectrometrically using DPPH (1,1-diphenyl-2-picrylhydrazyl free radicals) scavenging test, TEAC (Trolox Equivalent Antioxidant Capacity), and FRAP (Ferric Reducing Antioxidant Power)methods. The highest antioxidant capacities were determined in the genotypes LE-3228 and LE-2527, the lowest ones in the LE-985 and LE-994 genotypes. Moreover, close correlation (r = 0.964) was determined between the TEAC and DPPH assays. Based on the antioxidant capacity and

  • Název v anglickém jazyce

    Content of phenolic compounds and antioxidant capacity in fruits of selected genotypes of apricot with resistance against Plum pox virus

  • Popis výsledku anglicky

    Research on natural compounds is increasingly focused on their effects on human health. In this study, we were interested in the evaluation of nutritional value expressed as content of total phenolic compounds and antioxidant capacity of new apricot (Prunus armeniaca L.) genotypes resistant against Plum pox virus (PPV) cultivated on Department of Fruit Growing of Mendel University in Brno. Fruits of twenty one apricot genotypes were collected at the onset of consumption ripeness. Antioxidant capacitiesof the genotypes were determined spectrometrically using DPPH (1,1-diphenyl-2-picrylhydrazyl free radicals) scavenging test, TEAC (Trolox Equivalent Antioxidant Capacity), and FRAP (Ferric Reducing Antioxidant Power)methods. The highest antioxidant capacities were determined in the genotypes LE-3228 and LE-2527, the lowest ones in the LE-985 and LE-994 genotypes. Moreover, close correlation (r = 0.964) was determined between the TEAC and DPPH assays. Based on the antioxidant capacity and

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    CE - Biochemie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    MOLECULES

  • ISSN

    1420-3049

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    2010

  • Číslo periodika v rámci svazku

    15

  • Stát vydavatele periodika

    CH - Švýcarská konfederace

  • Počet stran výsledku

    21

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus