Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

A Study on the Applicability of Thermodynamic Sensors in Fermentation Processes in Selected Foods

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216305%3A26220%2F22%3APU144714" target="_blank" >RIV/00216305:26220/22:PU144714 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/70883521:28110/22:63552219 RIV/70883521:28610/22:63552219

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.mdpi.com/1424-8220/22/5/1997" target="_blank" >https://www.mdpi.com/1424-8220/22/5/1997</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.3390/s22051997" target="_blank" >10.3390/s22051997</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    A Study on the Applicability of Thermodynamic Sensors in Fermentation Processes in Selected Foods

  • Popis výsledku v původním jazyce

    This study focuses on the use of thermodynamic sensors (TDS) in baking, brewing, and yogurt production at home. Using thermodynamic sensors, a change in the temperature flow between the two sensor elements during fermentation was observed for the final mixture (complete recipe for pizza dough production), showing the possibility of distinguishing some phases of the fermentation process. Even during the fermentation process in the preparation of wort and yogurt with non-traditional additives, the sensors were able to indicate significant parts of the process, including the end of the process. The research article also mentions as a new idea the use of trivial regulation at home in food production to determine the course of the fermentation process. The results presented in this article show the possibility of using TDS for more accurate characterization and adjustment of the production process of selected foods in the basic phase, which will be further applicable in the food industry, with the potential to reduce the cost of food production processes that involve a fermentation process.

  • Název v anglickém jazyce

    A Study on the Applicability of Thermodynamic Sensors in Fermentation Processes in Selected Foods

  • Popis výsledku anglicky

    This study focuses on the use of thermodynamic sensors (TDS) in baking, brewing, and yogurt production at home. Using thermodynamic sensors, a change in the temperature flow between the two sensor elements during fermentation was observed for the final mixture (complete recipe for pizza dough production), showing the possibility of distinguishing some phases of the fermentation process. Even during the fermentation process in the preparation of wort and yogurt with non-traditional additives, the sensors were able to indicate significant parts of the process, including the end of the process. The research article also mentions as a new idea the use of trivial regulation at home in food production to determine the course of the fermentation process. The results presented in this article show the possibility of using TDS for more accurate characterization and adjustment of the production process of selected foods in the basic phase, which will be further applicable in the food industry, with the potential to reduce the cost of food production processes that involve a fermentation process.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2022

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    SENSORS

  • ISSN

    1424-8220

  • e-ISSN

    1424-3210

  • Svazek periodika

    22

  • Číslo periodika v rámci svazku

    5

  • Stát vydavatele periodika

    CH - Švýcarská konfederace

  • Počet stran výsledku

    16

  • Strana od-do

    1-16

  • Kód UT WoS článku

    000768847900001

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85125961927