Srovnání aromatického profilu sýrů s bílou plísní
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216305%3A26310%2F06%3APU63435" target="_blank" >RIV/00216305:26310/06:PU63435 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Srovnání aromatického profilu sýrů s bílou plísní
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem této práce bylo srovnat aroma profil různých typů sýrů s bílou plísní vyráběných v ČR. Tyto sýry jsou charakterizovány porostem bílé plísně Penicillium camamberti na povrchu sýra. Přítomnost plísně jim dává vzhled, chuť a aroma zřetelně odlišné odjiných typů sýrů. Těkavé aroma sloučeniny sýrů byly izolovány pomocí Solid-phase microextraction a analyzovány GC. Tato metoda je jednoduchá a rychlá a minimalizuje tepelné, mechanické příp. chemické poškození vzorku. Celkem bylo v sýrech identifikováno32 sloučenin: 1 uhlovodík, 3 aldehydy, 7 ketonů, 11 alkoholů, 2 estery, 5 MK a 2 sloučeniny síry a 1 dusíkatá sloučenina. Aroma profily různých druhů testovaných sýrů byly podobné, přestože jejich technologie výroby je v některých směrech odlišná.
Název v anglickém jazyce
Comparison of aroma profile of white mould cheeses
Popis výsledku anglicky
The aim of this work was to compare aroma profile of vyrious types of white mould cheeses produced in CZ. Volatile aroma compounds were isolated using SPME and analysed by GC. In total 32 compounds were identified: 1 hydrocarbon, 3 aldehydes, 7 ketones,11 alcohols, 2 esters, 5 FA and 2 sulphur compounds and 1 nitrogen compound. Aroma profiles of cheeses were similar, although producing technology is rather different.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2006
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
sborník
ISBN
80-8069-682-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
287-290
Název nakladatele
Neuveden
Místo vydání
Nitra
Místo konání akce
Nitra
Datum konání akce
5. 4. 2006
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—