Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Identifikace senzoricky aktivních látek v bezu černém (Sambucus nigra).

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216305%3A26310%2F10%3APU87315" target="_blank" >RIV/00216305:26310/10:PU87315 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Identifikace senzoricky aktivních látek v bezu černém (Sambucus nigra).

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Bez černý (Sambucus nigra) získává v posledních letech stále větší význam ať už pro jeho vonné a chuťové vlastnosti způsobené těkavými senzoricky aktivními látkami, nebo pro obsah účinných látek, které mají pozitivní vliv na lidské zdraví. Jedná se o opadavý keř nebo stromek, dorůstající výšky několika metrů, patří mezi nejznámější léčivé rostliny a v nešlechtěné podobě je našimi předky využíván už stovky let. Plody bezu (bezinky) obsahují organické kyseliny (jablečná, citronová, vinná), cukry glukosu afruktosu a vitamíny, především A a C. Blahodárné účinky mají při léčení migrén a jiných nervových chorob, např. při zánětu trojklaného nervu. V syrových a především nezralých plodech planého bezu se nachází poměrně vysoké koncentrace toxického sambunigrinu. Sambunigrin je kyanogenní glykosid, který při požití vyvolává nevolnost, průjem, závratě a zimnici. Proto jsou v čerstvém stavu plody bezu

  • Název v anglickém jazyce

    Identification of sensory active compounds in elderberry (Sambucus nigra).

  • Popis výsledku anglicky

    This work deals with the determination of volatile compounds in elderberry. The aim was to identify and quantify sensory active compounds in several samples of elderberries (dried berries, frozen berries, juice, flowers) using HS-SPME-GC-MS method.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů