Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

The comparison of content of aroma active compounds in samples of elder berries (Sambucus nigra L.).

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216305%3A26310%2F11%3APU93860" target="_blank" >RIV/00216305:26310/11:PU93860 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    The comparison of content of aroma active compounds in samples of elder berries (Sambucus nigra L.).

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Black elder (Sambucus nigra L.) grows wild in several countries of Europe and is cultivated on a small scale in some European countries. It contains many health promoting substances, which could, in the form of new products, enrich the consumer market. Successful commercial use of elderberry fruits depends especially on their good flavour, which is related to the content of volatile aroma active substances. The aroma of elder flowers and elder berries have been characterized before in detail by severalauthors and more than 100 volatiles have been identified. Jensen et al. divided the aroma compounds of the elderberry into six odour classes: elderberry, flowery, fruity, grassy, agrestic and miscellaneous. Aroma compounds with characteristic elderberryodour are the most important, followed by fruity and flowery groups. The characteristic elderberry odour is related to dihydroedulan, damascenone and ethyl-9-decenoate. In the flowery group (Z)- and (E)-rose oxide, nerol oxide, 1-nonanal

  • Název v anglickém jazyce

    The comparison of content of aroma active compounds in samples of elder berries (Sambucus nigra L.).

  • Popis výsledku anglicky

    Black elder (Sambucus nigra L.) grows wild in several countries of Europe and is cultivated on a small scale in some European countries. It contains many health promoting substances, which could, in the form of new products, enrich the consumer market. Successful commercial use of elderberry fruits depends especially on their good flavour, which is related to the content of volatile aroma active substances. The aroma of elder flowers and elder berries have been characterized before in detail by severalauthors and more than 100 volatiles have been identified. Jensen et al. divided the aroma compounds of the elderberry into six odour classes: elderberry, flowery, fruity, grassy, agrestic and miscellaneous. Aroma compounds with characteristic elderberryodour are the most important, followed by fruity and flowery groups. The characteristic elderberry odour is related to dihydroedulan, damascenone and ethyl-9-decenoate. In the flowery group (Z)- and (E)-rose oxide, nerol oxide, 1-nonanal

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2011

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů