Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Obsah aromaticky aktivních látek ve šťávě z bezu černého (Sambucus nigra L.)

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216305%3A26310%2F11%3APU92116" target="_blank" >RIV/00216305:26310/11:PU92116 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Obsah aromaticky aktivních látek ve šťávě z bezu černého (Sambucus nigra L.)

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Tato práce se zabývá stanovením aromaticky aktivních látek ve šťávě z bezu černého. V teoretické části je popsána charakteristika černého bezu zahrnující jeho druhy, vyšlechtěné odrůdy, obsahové látky a využití. Dále je zde zkráceně shrnuta výroba ovocných šťáv a metoda SPME-GC, která byla pro stanovení vybrána. V experimentální části byla provedena identifikace a kvantifikace aromatických látek v 11 vzorcích s různým obsahem bezové šťávy vždy v kombinaci s jiným typem ovocné šťávy, ředěné nebo neředěnévodou. K zachycení aromaticky aktivních látek bylo použito vlákno CAR/PDMS 85 mikrom. Celkem bylo identifikováno 43 sloučenin: 5 aldehydů, 7 ketonů, 18 alkoholů, 5 esterů a 8 mastných kyselin. Nejvíce aromatických látek se nacházelo ve vzorku obsahujícím 10% bezinkové šťávy čerstvé s 50% jablečné šťávy čerstvé a 40% vody , ale všechny nebylo možné identifikovat. Nejvíce identifikovaných látek bylo pří

  • Název v anglickém jazyce

    The content of aroma active compounds in elderberry (Sambucus nigra L.) juice

  • Popis výsledku anglicky

    Black elder is a plant with miscellaneous use, for its therapeutic effects in medicine, for its aroma and taste in the kitchen. Various marmalades, juices, syrups, fruit soups, sauces, teas, jellies, liqueurs and wines could be prepared from its fruits and flowers. Elderberry contains many health-promoting substances, which, in the form of appropriate modern food products, could enrich the consumer market. Successful commercialization of elderberry fruits depends especially on good taste and aroma characteristics, which are closely connected with the content of aroma active substances. The content of aroma active compounds in samples of elderberry juice combined with other type of fruit juices was compared in this work. In total 43 compounds were identified: 5 aldehydes, 7 ketones, 18 alcohols, 5 esters and 8 fatty acids. The highest concentration of volatile aroma compounds was found in commercially acquired concentrated elderberry juice. The combination of elderberry with grapy juice

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2011

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník prací z mezinárodní vědecké konference Bezpečnost a kontrola potravin

  • ISBN

    978-80-552-0559-5

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    257-260

  • Název nakladatele

    Neuveden

  • Místo vydání

    Nitra

  • Místo konání akce

    Nitra

  • Datum konání akce

    30. 3. 2011

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku