Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Determination and quantification of volatile compounds in fruits of selected elderberry cultivars grown in Czech Republic

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216305%3A26310%2F13%3APU102498" target="_blank" >RIV/00216305:26310/13:PU102498 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/25271121:_____/13:#0000494

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Determination and quantification of volatile compounds in fruits of selected elderberry cultivars grown in Czech Republic

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The aim of this work was to identify and quantify the volatile aroma compounds in fruits of several elderberry cultivars to find cultivar with highest content of them. Wild elder and sixteen cultivars of elderberries were used for analysis. Aroma compounds were extracted by solid phase microextraction, identified by gas chromatography-mass spectrometry and quantified by gas chromatography. In total 102 volatile compounds were identified in all elderberry samples, among them 38 alcohols, 16 aldehydes, 10ketones, 19 esters, 4 heterocycles, 6 hydrocarbons and 9 acids. Alcohols, aldehydes and esters were the most abundant, significantly (P < 0.05) lower content of heterocycles and hydrocarbons were found. Based on the literature 36 compounds, known as significant part of elderberry aroma, were chosen to follow differences among cultivars. Owing to the highest total content of selected compounds Korsör, Pregarten and Samdal cultivars were recommended for possible practical use.

  • Název v anglickém jazyce

    Determination and quantification of volatile compounds in fruits of selected elderberry cultivars grown in Czech Republic

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this work was to identify and quantify the volatile aroma compounds in fruits of several elderberry cultivars to find cultivar with highest content of them. Wild elder and sixteen cultivars of elderberries were used for analysis. Aroma compounds were extracted by solid phase microextraction, identified by gas chromatography-mass spectrometry and quantified by gas chromatography. In total 102 volatile compounds were identified in all elderberry samples, among them 38 alcohols, 16 aldehydes, 10ketones, 19 esters, 4 heterocycles, 6 hydrocarbons and 9 acids. Alcohols, aldehydes and esters were the most abundant, significantly (P < 0.05) lower content of heterocycles and hydrocarbons were found. Based on the literature 36 compounds, known as significant part of elderberry aroma, were chosen to follow differences among cultivars. Owing to the highest total content of selected compounds Korsör, Pregarten and Samdal cultivars were recommended for possible practical use.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QH92223" target="_blank" >QH92223: Výzkum odrůd černého bezu pro využití v ovocnářské praxi.</a><br>

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2013

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Journal of Food and Nutrition Research

  • ISSN

    1336-8672

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    52

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    SK - Slovenská republika

  • Počet stran výsledku

    11

  • Strana od-do

    1-11

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus