Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

An alternative DSC approach to study hydration of hyaluronan

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216305%3A26310%2F10%3APU87671" target="_blank" >RIV/00216305:26310/10:PU87671 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    An alternative DSC approach to study hydration of hyaluronan

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Differential scanning calorimetry (DSC) was used to determine the number of water molecules in the hydration shell of hyaluronan of different molecular weights and counterions. First, traditional experiments including freezing/thawing of free water in semi-diluted solutions were carried out leading to the determination of melting enthalpy of freezable water. Non-freezing water was determined using extrapolation to zero enthalpy. For sodium hyaluronan within the molecular weight range between 100 and 740kDa the hydration shell was determined as 0.74 g g(-1) HYA. A larger hydration shell containing 0.84 and 0.82 g g(-1) HYA was determined for hyaluronan of 1390 kDa in its sodium and protonized form, respectively. Second, melting enthalpy of freezing water was further studied applying water vaporation experiments. Resulted plot of enthalpy vs concentration indicated an additional heat volution process which occurs at specific concentration and decreases the measured evaporation enthalpy.

  • Název v anglickém jazyce

    An alternative DSC approach to study hydration of hyaluronan

  • Popis výsledku anglicky

    Differential scanning calorimetry (DSC) was used to determine the number of water molecules in the hydration shell of hyaluronan of different molecular weights and counterions. First, traditional experiments including freezing/thawing of free water in semi-diluted solutions were carried out leading to the determination of melting enthalpy of freezable water. Non-freezing water was determined using extrapolation to zero enthalpy. For sodium hyaluronan within the molecular weight range between 100 and 740kDa the hydration shell was determined as 0.74 g g(-1) HYA. A larger hydration shell containing 0.84 and 0.82 g g(-1) HYA was determined for hyaluronan of 1390 kDa in its sodium and protonized form, respectively. Second, melting enthalpy of freezing water was further studied applying water vaporation experiments. Resulted plot of enthalpy vs concentration indicated an additional heat volution process which occurs at specific concentration and decreases the measured evaporation enthalpy.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    CD - Makromolekulární chemie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    CARBOHYDRATE POLYMERS

  • ISSN

    0144-8617

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    82

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2

  • Stát vydavatele periodika

    GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

    000280574600039

  • EID výsledku v databázi Scopus