DSC study on hyaluronan drying and hydration
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216305%3A26310%2F11%3APU93859" target="_blank" >RIV/00216305:26310/11:PU93859 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
DSC study on hyaluronan drying and hydration
Popis výsledku v původním jazyce
The processes of hyaluronan (HYA) drying and hydration were studied using differential scanning calorimetry. In the first approach the isoconversional Kissinger Akahita Sunose (KAS) method was applied in order to determine actual activation energies of evaporation of pure water and water from concentrated HYA solutions. Since the evaporation is a single-step process, the activation energies for pure water provided results consistent with tabulated values of evaporation enthalpies. In the course of waterevaporation from hyaluronan solution a break in increasing enthalpy followed by a decrease below 0.34 g of water per 1 g of HYA was observed. This result confirmed earlier observation that at this particular water content evaporation from hyaluronan iscompensated by heat evolution associated with the formation of new bonds in hyaluronan supramolecular structure. Subtraction of water evaporation enthalpy from enthalpies obtained for HYA concentrated solution provided a possibility to ex
Název v anglickém jazyce
DSC study on hyaluronan drying and hydration
Popis výsledku anglicky
The processes of hyaluronan (HYA) drying and hydration were studied using differential scanning calorimetry. In the first approach the isoconversional Kissinger Akahita Sunose (KAS) method was applied in order to determine actual activation energies of evaporation of pure water and water from concentrated HYA solutions. Since the evaporation is a single-step process, the activation energies for pure water provided results consistent with tabulated values of evaporation enthalpies. In the course of waterevaporation from hyaluronan solution a break in increasing enthalpy followed by a decrease below 0.34 g of water per 1 g of HYA was observed. This result confirmed earlier observation that at this particular water content evaporation from hyaluronan iscompensated by heat evolution associated with the formation of new bonds in hyaluronan supramolecular structure. Subtraction of water evaporation enthalpy from enthalpies obtained for HYA concentrated solution provided a possibility to ex
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
CD - Makromolekulární chemie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Thermochimica Acta
ISSN
0040-6031
e-ISSN
—
Svazek periodika
523
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
NL - Nizozemsko
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
245-249
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—