Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Acrylamide in foods: exposure and elimination

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216305%3A26310%2F10%3APU90514" target="_blank" >RIV/00216305:26310/10:PU90514 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Acrylamide in foods: exposure and elimination

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Acrylamide as a probably carcinogenic compound has been found in many staple foods in a level attracting attention of food safety bodies and consumers as well. Besides coffee and potato specialities like potato chips and crisps there is a wide range of cereal based products (bread, crisp bread, cookies, crackers, cakes, gingerbreads, breakfast cereals) which substantially contribute to human exposure of acrylamide. An assessment of acrylamide exposure from food in the region of Central Europe has not been surveyed yet. Therefore, the preliminary survey on 285 respondents from Slovak and Czech Republic was successfully executed. The results demonstrate the exposure of acrylamide from food varies between 0.13 and 4.1 ug of acrylamide per kg of body weight daily with the highest contribution of biscuits (37 %). The share of biscuits on acrylamide intake increases with lower age of consumers (60 % of acrylamide intake comes from biscuits in the group below 20 years). Among possible approac

  • Název v anglickém jazyce

    Acrylamide in foods: exposure and elimination

  • Popis výsledku anglicky

    Acrylamide as a probably carcinogenic compound has been found in many staple foods in a level attracting attention of food safety bodies and consumers as well. Besides coffee and potato specialities like potato chips and crisps there is a wide range of cereal based products (bread, crisp bread, cookies, crackers, cakes, gingerbreads, breakfast cereals) which substantially contribute to human exposure of acrylamide. An assessment of acrylamide exposure from food in the region of Central Europe has not been surveyed yet. Therefore, the preliminary survey on 285 respondents from Slovak and Czech Republic was successfully executed. The results demonstrate the exposure of acrylamide from food varies between 0.13 and 4.1 ug of acrylamide per kg of body weight daily with the highest contribution of biscuits (37 %). The share of biscuits on acrylamide intake increases with lower age of consumers (60 % of acrylamide intake comes from biscuits in the group below 20 years). Among possible approac

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    5th Central European Congress on Food Book of Full Papers

  • ISBN

    978-80-89088-89-8

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

  • Název nakladatele

    Neuveden

  • Místo vydání

    Neuveden

  • Místo konání akce

    Bratislava

  • Datum konání akce

    18. 5. 2010

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku