Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

A comparison of dietary exposure of acrylamide in the Czech and the Slovak Republics

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216305%3A26310%2F10%3APU90513" target="_blank" >RIV/00216305:26310/10:PU90513 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    A comparison of dietary exposure of acrylamide in the Czech and the Slovak Republics

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Acrylamide is a known health hazardous and potentially carcinogenic compound which is formed naturally in many carbohydrate-rich food products during their heat processing. Besides coffee and potato specialties like potato chips and crisps there is a wide range of cereal based products (bread, crisp bread, cookies, crackers, cakes, gingerbreads, breakfast cereals) which substantially contribute to human exposure of acrylamide. Due to a wide occurrence of acrylamide in many staple cereal and potato basedfoods the exposure to acrylamide cannot be omitted. This study is focused on the evaluation of the preliminary survey on the acrylamide exposure from foods with a supposed higher acrylamide level in the group of high school students in the Czech and Slovak Republics and a comparison of acrylamide exposure in these two countries. A frequency and a distribution of consumption of foods during a day were ascertained by standardized interview using a questionnaire. The data were evaluated de

  • Název v anglickém jazyce

    A comparison of dietary exposure of acrylamide in the Czech and the Slovak Republics

  • Popis výsledku anglicky

    Acrylamide is a known health hazardous and potentially carcinogenic compound which is formed naturally in many carbohydrate-rich food products during their heat processing. Besides coffee and potato specialties like potato chips and crisps there is a wide range of cereal based products (bread, crisp bread, cookies, crackers, cakes, gingerbreads, breakfast cereals) which substantially contribute to human exposure of acrylamide. Due to a wide occurrence of acrylamide in many staple cereal and potato basedfoods the exposure to acrylamide cannot be omitted. This study is focused on the evaluation of the preliminary survey on the acrylamide exposure from foods with a supposed higher acrylamide level in the group of high school students in the Czech and Slovak Republics and a comparison of acrylamide exposure in these two countries. A frequency and a distribution of consumption of foods during a day were ascertained by standardized interview using a questionnaire. The data were evaluated de

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    STUDENTSKÁ ODBORNÁ KONFERENCE CHEMIE A SPOLEČNOST 2010 Sborník příspěvků

  • ISBN

    978-80-214-4212-2

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

  • Název nakladatele

    Neuveden

  • Místo vydání

    Neuveden

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    3. 12. 2010

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku