Stanovení akrylamidu ve vybraných potravinách
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F14%3A00228962" target="_blank" >RIV/62156489:43210/14:00228962 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Stanovení akrylamidu ve vybraných potravinách
Popis výsledku v původním jazyce
Akrylamid je toxická látka vyskytující se v potravinách. Vytváří se v průběhu tepelného zpracování potravin. Faktory ovlivňující vznik akrylamidu jsou teplota, doba reakce, druh a dostupnost reaktantů, především aminokyseliny asparaginu a redukujících cukrů. Obsah akrylamidu byl sledován v celkem 23 vzorcích vybraných potravin (bramborové lupínky, káva, sušenky, chléb, krekry). V instantní kávě a slunečnicovém chlebu nebyl akrylamid detekován. V celozrnném chlebu, sušenkách, krekrech, pernících a pražené kávě bylo detekováno množství akrylamidu v rozmezí 78 -- 470 mikrog/kg. Nejvyšší hodnoty akrylamidu byly stanoveny v bramborových lupíncích (284 -- 1254 mikrog/kg). Obsah akrylamidu ve vzorcích potravin byl stanoven GC/MSD metodou.
Název v anglickém jazyce
Detection of acrylamide in some foodstuffs
Popis výsledku anglicky
Acrylamide is a toxic substance occurring in food. It is formed during thermal processing of foods. Factors affecting the acrylamide formation include temperature, reaction time, type and availability of reactants, particularly amino acid asparagine andreducing sugars. Acrylamide content was studied in 23 samples of selected foods (potato crisps, coffee, biscuits, bread, crackers). Acrylamide was not detected in instant coffee and sunflower bread. In wholemeal bread, biscuits, crackers, ginger breads and roasted coffee, acrylamide levels were detected in the range of 78 -- 470 mikrog/kg. The highest acrylamide values were determined in potato crisps (284 -- 1254 mikrog/kg). The acrylamide content in food samples was determined using the GC / MSD method.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Úroda
ISSN
0139-6013
e-ISSN
—
Svazek periodika
62
Číslo periodika v rámci svazku
12
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
457-461
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—