Nástroje znižovania akrylamidu v cereálnych výrobkoch
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216305%3A26310%2F10%3APU97087" target="_blank" >RIV/00216305:26310/10:PU97087 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.potravinarstvo.com" target="_blank" >http://www.potravinarstvo.com</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Nástroje znižovania akrylamidu v cereálnych výrobkoch
Popis výsledku v původním jazyce
Akrylamid je kontaminant prirodzene sa vyskytujúce pri tepelnom spracovaní potravín s potenciálne karcinogénnym účinkom na ľudské zdravie. Vzniká v cereálnych výrobkoch pri ich ohreve pri teplotách nad 120 C predovšetkým z aminokyseliny asparagín a redukujúcich sacharidov, ako hlavných prekurzorov. Konečný obsah akrylamidu v potravinách môže byť ovplyvnený v jednotlivých spracovateľských stupňoch: agronomické faktory, modifikácie receptúry, podmienky spracovania alebo záverečnej opracovanie obilných výrobkov. Tento príspevok poskytuje prehľad stratégií zmierňovania akrylamidu v cereálnych výrobkoch.
Název v anglickém jazyce
Tools for acrylamide mitigation in cereal products
Popis výsledku anglicky
Acrylamide is a naturally occurring food processing contaminant with potentially carcinogenic impact on human health. It is formed in cereal products during their heating at temperatures above 120 C primarily from amino acid asparagine and reducing sugars are the main precursors. A final content of acrylamide in food may be influenced at individual processing lines by: agronomic factors, recipe modification, processing conditions or final preparation of cereal products. Presented contribution provides an overview of acrylamide mitigation strategies in cereal products based on recent update of The European Food and Drink Federation (CIAA) Acrylamide Toolbox document in comparison and further discussion with related research outputs of VÚP Food ResearchInstitute in Bratislava.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Potravinárstvo
ISSN
1338-0230
e-ISSN
—
Svazek periodika
4
Číslo periodika v rámci svazku
Mimořádn
Stát vydavatele periodika
SK - Slovenská republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
317-321
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—