Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Nástroje znižovania akrylamidu v cereálnych výrobkoch

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216305%3A26310%2F10%3APU97087" target="_blank" >RIV/00216305:26310/10:PU97087 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.potravinarstvo.com" target="_blank" >http://www.potravinarstvo.com</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Nástroje znižovania akrylamidu v cereálnych výrobkoch

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Akrylamid je kontaminant prirodzene sa vyskytujúce pri tepelnom spracovaní potravín s potenciálne karcinogénnym účinkom na ľudské zdravie. Vzniká v cereálnych výrobkoch pri ich ohreve pri teplotách nad 120 C predovšetkým z aminokyseliny asparagín a redukujúcich sacharidov, ako hlavných prekurzorov. Konečný obsah akrylamidu v potravinách môže byť ovplyvnený v jednotlivých spracovateľských stupňoch: agronomické faktory, modifikácie receptúry, podmienky spracovania alebo záverečnej opracovanie obilných výrobkov. Tento príspevok poskytuje prehľad stratégií zmierňovania akrylamidu v cereálnych výrobkoch.

  • Název v anglickém jazyce

    Tools for acrylamide mitigation in cereal products

  • Popis výsledku anglicky

    Acrylamide is a naturally occurring food processing contaminant with potentially carcinogenic impact on human health. It is formed in cereal products during their heating at temperatures above 120 C primarily from amino acid asparagine and reducing sugars are the main precursors. A final content of acrylamide in food may be influenced at individual processing lines by: agronomic factors, recipe modification, processing conditions or final preparation of cereal products. Presented contribution provides an overview of acrylamide mitigation strategies in cereal products based on recent update of The European Food and Drink Federation (CIAA) Acrylamide Toolbox document in comparison and further discussion with related research outputs of VÚP Food ResearchInstitute in Bratislava.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Potravinárstvo

  • ISSN

    1338-0230

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    4

  • Číslo periodika v rámci svazku

    Mimořádn

  • Stát vydavatele periodika

    SK - Slovenská republika

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    317-321

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus