Effect of selenate on viability and selenomethionine accumulation of Chlorella sorokiniana grown in batch culture.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216305%3A26310%2F14%3APU108330" target="_blank" >RIV/00216305:26310/14:PU108330 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://dx.doi.org/10.1155/2014/401265" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1155/2014/401265</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.1155/2014/401265" target="_blank" >10.1155/2014/401265</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Effect of selenate on viability and selenomethionine accumulation of Chlorella sorokiniana grown in batch culture.
Popis výsledku v původním jazyce
The aim of this work was to study the effect of Se(+VI) on viability, cell morphology, and selenomethionine accumulation of the green alga Chlorella sorokiniana grown in batch cultures. Culture exposed to sublethal Se concentrations of 40 mg/l (212 M) decreased growth rates for about 25% compared to control. A selenate EC50 value of 45 mg/l (238.2 M) was determined. Results showed that chlorophyll and carotenoids contents were not affected by Se exposure, while oxygen evolution decreased by half.
Název v anglickém jazyce
Effect of selenate on viability and selenomethionine accumulation of Chlorella sorokiniana grown in batch culture.
Popis výsledku anglicky
The aim of this work was to study the effect of Se(+VI) on viability, cell morphology, and selenomethionine accumulation of the green alga Chlorella sorokiniana grown in batch cultures. Culture exposed to sublethal Se concentrations of 40 mg/l (212 M) decreased growth rates for about 25% compared to control. A selenate EC50 value of 45 mg/l (238.2 M) was determined. Results showed that chlorophyll and carotenoids contents were not affected by Se exposure, while oxygen evolution decreased by half.
Klasifikace
Druh
J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/LO1211" target="_blank" >LO1211: Centrum materiálového výzkumu na FCH VUT v Brně - udržitelnost a rozvoj</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
The Scientific World Journal
ISSN
1537-744X
e-ISSN
—
Svazek periodika
2014
Číslo periodika v rámci svazku
49
Stát vydavatele periodika
US - Spojené státy americké
Počet stran výsledku
13
Strana od-do
1-12
Kód UT WoS článku
000330875900001
EID výsledku v databázi Scopus
2-s2.0-84896866720