Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Využití moderních analytických technik pro charakterizaci plodů aronie a muchovníku

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216305%3A26310%2F14%3APU111762" target="_blank" >RIV/00216305:26310/14:PU111762 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Využití moderních analytických technik pro charakterizaci plodů aronie a muchovníku

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Tato práce je pilotní studií zaměřenou na charakterizaci plodů aronie a muchovníků pomocí spektroskopických technik s důrazem na vliv rozpouštědla na vybrané parametry. Pomocí UV-VIS-NIR spektrometrie a EPR byly charakterizovány extrakty dvou odrůd Aronia melanocarpa a čtyř odrůd Amelanchier alnifolia, které byly sbírány v průběhu dvou let (2012, 2013). Byly sledovány následující parametry: celkový obsah polyfenolických látek, celkový obsah anthokyanů, barevné charakteristiky, schopnost vzorku redukovatželezo a radikál-zhášecí aktivita s využitím syntetických radikálů DPPH a ABTS+.

  • Název v anglickém jazyce

    The use of modern analytical techniques for characterization chokeberries and saskatoon berries

  • Popis výsledku anglicky

    This work is a pilot study focused on characterization chokeberries and saskatoon berries by spectroscopic techniques with emphasis on the influence of solvent on the selected parameters. The extracts of two varieties Aronia melanocarpa and four varieties of Amelanchier alnifolia, which were collected during two years (2012, 2013), were characterized by UV-VIS-NIR and EPR spectroscopy. Following parameters were monitored: total content of polyphenols, total anthocyanins, color characteristics, the ability of sample to reduce the iron, radical scavenging activity with using synthetic radical DPPH and ABTS +.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2014

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Aplikované prírodné vedy

  • ISBN

    978-80-8105-565-2

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    79-84

  • Název nakladatele

    Neuveden

  • Místo vydání

    Univerzita sv. Cyrila a Metoda v Trnavě

  • Místo konání akce

    Trnava

  • Datum konání akce

    30. 4. 2014

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku