Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Využití moderních analytických technik pro charakterizaci plodů aronie a muchovníku

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216305%3A26310%2F14%3APU117522" target="_blank" >RIV/00216305:26310/14:PU117522 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Využití moderních analytických technik pro charakterizaci plodů aronie a muchovníku

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Prezentovaná práce je pilotní studií zaměřenou na charakterizaci plodů aronie a muchovníků pomocí spektroskopických technik s důrazem na vliv rozpouštědla na vybrané parametry. Pomocí UV-VIS-NIR spektrometrie a EPR byly charakterizovány extrakty dvou odrůd Aronia melanocarpa a čtyř odrůd Amelanchier alnifolia, které byly sbírány v průběhu dvou let (2012, 2013). Byly sledovány následující parametry: celkový obsah polyfenolických látek, celkový obsah anthokyanů, barevné charakteristiky, schopnost vzorku redukovat železo a radikál-zhášecí aktivita s využitím syntetických radikálů DPPH a ABTS +.

  • Název v anglickém jazyce

    The use of advanced analytical techniques for the characterization of fruit Aronia and serviceberry

  • Popis výsledku anglicky

    Presented work is a pilot study aimed at characterizing fruit Aronia and serviceberry using spectroscopic techniques with emphasis on the effect of solvents on the selected parameters. UV-VIS-NIR spectroscopy and EPR were characterized extracts of two varieties Aronia melanocarpa and four varieties of Amelanchier alnifolia, which were collected during two years (2012, 2013). The following parameters were monitored: total content of polyphenols, total anthocyanins, color characteristics, the ability of the sample to reduce iron and radical-quenching activity using synthetic radical DPPH and ABTS +.

Klasifikace

  • Druh

    A - Audiovizuální tvorba

  • CEP obor

    CB - Analytická chemie, separace

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2014

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • ISBN

    978-80-8105-565-2

  • Místo vydání

    Neuveden

  • Název nakladatele resp. objednatele

    Neuveden

  • Verze

    Neuveden

  • Identifikační číslo nosiče