ARONIE – hodnotný přírodní zdroj zdraví prospěšných látek
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216305%3A26310%2F21%3APU142312" target="_blank" >RIV/00216305:26310/21:PU142312 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/62156489:43210/21:43921649
Výsledek na webu
<a href="https://www.vyzivaspol.cz/vyziva-a-potraviny-5-2021/" target="_blank" >https://www.vyzivaspol.cz/vyziva-a-potraviny-5-2021/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
ARONIE – hodnotný přírodní zdroj zdraví prospěšných látek
Popis výsledku v původním jazyce
Odrůdy drobného ovoce druhu aronie (Aronia melanocarpa) představují bohatý zdroj fenolových antioxidantů pro lidskou výživu. Tato studie prezentuje výsledky stanovení celkového obsahu fenolových sloučenin, anthokyanů a vybraných technologicky významných parametrů dvou odrůd vypěstovaných v ČR: Nero a Viking. Na základě provedených analýz byl zjištěn obsah celkových fenolových kyselin 6,23 ± 0,59 g.l-1 a 6,70 ± 0,63 g.l-1 (ekvivalent kyseliny gallové), celkových anthokyanů 2,42 ± 0,10 g.l-1 a 2,15 ± 0,50 g.l-1 (ekvivalent kyanidin-3-galaktosidu) a redukujících sacharidů 84,44 ± 1,96 g.l-1 a 107,67 ± 2,64 g.l-1. Výsledky studie ukazují, že obě sledované odrůdy jsou z tohoto hlediska srovnatelné.
Název v anglickém jazyce
CHOKEBERRY – a valuable natural source of healthy substances
Popis výsledku anglicky
The varieties of small fruits of the species chokeberry (Aronia Melanocarpa) represent a rich source of phenolic antioxidants for human nutrition. Total phenolics and total anthocyanins as well as selected technologically significant parameters has been determined in chokeberry varieties Nero and Viking. Juice from these varieties contained: total phenolics 6,23 g.L-1 and 6,70 g.L-1 (as gallic acid); total anthocyanins 2,42 g.L-1 and 2,15 g.L-1 (as cyanidin-3-galactoside) and reducing saccharides 84,44 g.L-1 and 107,67 g.L-1, respectively. The results of the study show that both varieties can be recommended for cultivation in the CZ.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2021
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Výživa a potraviny. Výživa servis s.r.o. GM FP
ISSN
1211-846X
e-ISSN
—
Svazek periodika
76
Číslo periodika v rámci svazku
5
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
122-124
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—