Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Aronie - hodnotný přírodní zdroj zdraví prospěšných látek

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F21%3A43921649" target="_blank" >RIV/62156489:43210/21:43921649 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/00216305:26310/21:PU142312

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Aronie - hodnotný přírodní zdroj zdraví prospěšných látek

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Odrůdy drobného ovoce druhu aronie (Aronia melanocarpa) představují bohatý zdroj fenolických antioxidantů pro lidskou výživu. Tato studie prezentuje výsledky stanovení celkového obsahu fenolických sloučenin, antokyanů a vybraných technologicky významných parametrů dvou odrůd vypěstovaných v ČR: Nero a Viking. Byl zjištěn obsah celkových fenolických kyselin 6,23 g.l-1 a 6,70 g.l-1 (ekvivalent kyseliny gallové), celkových antokyanů 2,42 g.l-1 a 2,15 g.l-1 (ekvivalent kyanidin-3-galaktosidu) a redukujících sacharidů 84,44 g.l-1 a 107,67 g.l-1. Výsledky studie ukazují, že obě sledované odrůdy lze doporučit k pěstování v ČR.

  • Název v anglickém jazyce

    Aronia - a valuable natural source of health-promoting substances

  • Popis výsledku anglicky

    The varieties of small fruits of the species chokeberry (Aronia melanocarpa) represent a rich source of phenolic antioxidants for human nutrition. Total phenolics and total anthocyanins as well as selected technologically significant parameters has been determined in chokeberry varieties Nero and Viking. Juice from these varieties contained: total phenolics 6,23 g.L-1 and 6,70 g.L-1 (as gallic acid); total anthocyanins 2,42 g.L-1 and 2,15 g.L-1 (as cyanidin-3-galactoside) and reducing saccharides 84,44 g.L-1 and 107,67 g.L-1, respectively. The results of the study show that both varieties can be recommended for cultivation in the CZ.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40500 - Other agricultural sciences

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2021

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Výživa a potraviny

  • ISSN

    1211-846X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    76

  • Číslo periodika v rámci svazku

    5

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

    122-124

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus