Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Aronie a bez černý - malé plody, ale velký benefit

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216305%3A26310%2F19%3APU135785" target="_blank" >RIV/00216305:26310/19:PU135785 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://utp.af.mendelu.cz/ingrovy-dny" target="_blank" >http://utp.af.mendelu.cz/ingrovy-dny</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Aronie a bez černý - malé plody, ale velký benefit

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Odrůdy drobného ovoce aronie (Aronia melanocarpa) a bezu černého (Sambucus nigra) představují jedny z nejbohatších zdrojů fenolických antioxidantů. V odrůdách aronie Nero a Viking a černého bezu Bohatka, Dana, Haschberg a Sambo byl stanoven obsah celkových fenolických látek a celkových anthokyanů, dále i vybrané technologicky významné parametry. Šťáva z odrůd Nero a Viking obsahovala: 6,23 a 6,70 g/l celkových fenolických látek; 2,42 a 2,15 g/l celkových anthokyanů; 84,44 a 107,67 g/l redukujících sacharidů. Šťáva ze 4 odrůd černého bezu obsahovala: celkové fenolické látky v rozmezí 5,25 a 8,17 g kyseliny galové/l; celkové anthokyany od 3,25 do 5,41 g kyanidin-3-glukosid/l; redukující sacharidy 53,20 až 61,50 g/L.

  • Název v anglickém jazyce

    CHOKEBERRY AND ELDERBERRY – SMALL FRUIT BUT BIG BENEFIT

  • Popis výsledku anglicky

    The varieties of small fruits of the species chokeberry (Aronia melanocarpa) and elderberry (Sambucus nigra) represent one of the richest sources of phenolic antioxidants. Total phenolics and total anthocyanins as well as selected technologically significant parameters has been determined in chokeberry varieties Nero and Viking and in elderberry varieties Bohatka, Dana, Haschberg and Sambo. Juice from varieties Nero and Viking contained: total phenolics 6,23 and 6,70 g gallic acid per L; total anthocyanins 2,42 and 2,15 g cyanidin-3-galactoside per L; reducing saccharides 84,44 and 107,67 g/L. Juice from 4 elderberry varieties contained: total phenolics varied between 5,25 and 8,17 g gallic acid per L; total anthocyanins varied between 3,25 and 5,41 g cyanidin-3-glucoside per L; reducing saccharides from 53,20 to 61,50 g/L.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2019

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník abstraktů XLV. konference o jakosti potravin a potravinových surovin

  • ISBN

    978-80-7509-653-1

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    272-279

  • Název nakladatele

    Vydavatelství Mendelovy univerzity v Brně

  • Místo vydání

    Mendelova univerzita v Brně

  • Místo konání akce

    Mendelova univerzita v Brně

  • Datum konání akce

    6. 3. 2019

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku