Aronie a bez černý - malé plody, ale velký benefit
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216305%3A26310%2F19%3APU135785" target="_blank" >RIV/00216305:26310/19:PU135785 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://utp.af.mendelu.cz/ingrovy-dny" target="_blank" >http://utp.af.mendelu.cz/ingrovy-dny</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Aronie a bez černý - malé plody, ale velký benefit
Popis výsledku v původním jazyce
Odrůdy drobného ovoce aronie (Aronia melanocarpa) a bezu černého (Sambucus nigra) představují jedny z nejbohatších zdrojů fenolických antioxidantů. V odrůdách aronie Nero a Viking a černého bezu Bohatka, Dana, Haschberg a Sambo byl stanoven obsah celkových fenolických látek a celkových anthokyanů, dále i vybrané technologicky významné parametry. Šťáva z odrůd Nero a Viking obsahovala: 6,23 a 6,70 g/l celkových fenolických látek; 2,42 a 2,15 g/l celkových anthokyanů; 84,44 a 107,67 g/l redukujících sacharidů. Šťáva ze 4 odrůd černého bezu obsahovala: celkové fenolické látky v rozmezí 5,25 a 8,17 g kyseliny galové/l; celkové anthokyany od 3,25 do 5,41 g kyanidin-3-glukosid/l; redukující sacharidy 53,20 až 61,50 g/L.
Název v anglickém jazyce
CHOKEBERRY AND ELDERBERRY – SMALL FRUIT BUT BIG BENEFIT
Popis výsledku anglicky
The varieties of small fruits of the species chokeberry (Aronia melanocarpa) and elderberry (Sambucus nigra) represent one of the richest sources of phenolic antioxidants. Total phenolics and total anthocyanins as well as selected technologically significant parameters has been determined in chokeberry varieties Nero and Viking and in elderberry varieties Bohatka, Dana, Haschberg and Sambo. Juice from varieties Nero and Viking contained: total phenolics 6,23 and 6,70 g gallic acid per L; total anthocyanins 2,42 and 2,15 g cyanidin-3-galactoside per L; reducing saccharides 84,44 and 107,67 g/L. Juice from 4 elderberry varieties contained: total phenolics varied between 5,25 and 8,17 g gallic acid per L; total anthocyanins varied between 3,25 and 5,41 g cyanidin-3-glucoside per L; reducing saccharides from 53,20 to 61,50 g/L.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník abstraktů XLV. konference o jakosti potravin a potravinových surovin
ISBN
978-80-7509-653-1
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
272-279
Název nakladatele
Vydavatelství Mendelovy univerzity v Brně
Místo vydání
Mendelova univerzita v Brně
Místo konání akce
Mendelova univerzita v Brně
Datum konání akce
6. 3. 2019
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—