Odrůda černého bezu 'Samdal'
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216305%3A26310%2F14%3APU114998" target="_blank" >RIV/00216305:26310/14:PU114998 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/25271121:_____/13:#0000484
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Odrůda černého bezu 'Samdal'
Popis výsledku v původním jazyce
Odrůda 'Samdal' pochází ze šlechtitelského programu realizovaného v 80. letech 20. století v Dánsku. Vzrůst je silnějšího charakteru, spíše vzpřímený. Vyniká mimořádně rychlým nástupem do plodnosti. Odrůdu je možné úspěšně pěstovat jak ve formě keře, tak ve stromkovém tvaru. Pěstování ve stromkovém tvaru je výnosnější v přepočtu na jednotku plochy. Květenství jsou většinou střední až velká, barva je krémově bílá, nažloutlá. Plodenství dosahuje vysokých hmotností. Dužnina je tmavě červená, šťavnatá a velmi dobře barví. Povrch plodů je lesklý. Šťáva plodů je tmavě červená, má velmi příznivý obsah kyselin, vysoké pH a výbornou chuť. Odrůda má cennou vlastnost - plody zcela souměrně dozrávají v rámci plodenství. Dozrávání všech plodenství na keři trvá necelý 1 týden. Jde o špičkovou odrůdu s využitím zejména na výrobu nápojů, včetně ovocných vín a také džemů.
Název v anglickém jazyce
Elderberry cultivar 'Samdal'
Popis výsledku anglicky
Cultivar 'Samdal' originates from breeding programme, which was realized in 80th of 20th century in Denmark. Growth is rather vigorous and upright. The cultivar excels in extremely rapid beginning of fruitfulness. The cultivar can besuccesfully grown as bush or tree form. The tree form growing is more profitable per area unit compared to bush form. Inflorescences are usually medium to large, colour is creamy white, yellowish. Infructescenses achieve high weights on the average. Flesh is dark red, juicy and has very good colourability. Surface of the fruit is shiny. Juice of the fruit is dark red, has very favourable content of acids, high pH and excellent taste. The cultivar has valuable feature which is completely equal rippening of fruits in the infructescenses. Rippening of all infructescenses on the plant takes less than one week. It is a top cultivar which can be used especially for beverages production including wines and also for fruit jasms production.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
N - Vyzkumna aktivita podporovana z neverejnych zdroju
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Vědecké práce ovocnářské. Výzkumný a šlechtitelský ústav ovocnářský Holovousy s.r.o. GC GE
ISSN
0231-6900
e-ISSN
—
Svazek periodika
neuveden
Číslo periodika v rámci svazku
23
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
95-98
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—