Odrůda černého bezu ´Samdal´
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F13%3A%230000484" target="_blank" >RIV/25271121:_____/13:#0000484 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/00216305:26310/14:PU114998
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Odrůda černého bezu ´Samdal´
Popis výsledku v původním jazyce
Odrůda ´Samdal´ pochází ze šlechtitelského programu realizovaného v 80. letech 20. století v Dánsku. Vzrůst je silnějšího charakteru, spíše vzpřímený. Vyniká mimořádně rychlým nástupem do plodnosti. Odrůdu je možné úspěšně pěstovat jak ve formě keře, takve stromkovém tvaru. Pěstování ve stromkové formě je výnosnější v přepočtu na jednotku plochy. Květenství jsou většinou střední až velká, barva je krémově bílá, nažloutlá. Plodenství průměrně dosahuje vysokých hmotností. Dužnina je tmavě červená, šťavnatá a velmi dobře barví. Povrch plodů je lesklý. Šťáva plodů je tmavě červená, má velmi příznivý obsah kyselin, vysoké pH a výbornou chuť. Odrůda má cennou vlastnost, kdy plody zcela souměrně dozrávají v rámci plodenství. Dozrávání všech plodenství na keři trvá necelý 1 týden. Jde o špičkovou odrůdu s využitím zejména ve směru využití na výrobu nápojů, včetně ovocných vín a také džemů.
Název v anglickém jazyce
Elderberry cultivar ´Samdal´
Popis výsledku anglicky
Cultivar ´Samdal´ originates from breeding programme, which was realized in 80th of 20th century in Denmark. Growth is rather vigorous and upright. The cultivar excels in extremely rapid beginning of fruitfulness. This cultivar can be successfully grownas bush or tree form. The tree form growing is more profitable per area unit compared to bush form. Inflorescences are usually medium to large, colour is creamy white, yellowish. Infructescenses achieve high weights on the average. Flesh is dark red, juicy and has very good colourability. Surface of the fruit is shiny. Juice of the fruit is dark red, has very favourable content of acids, high pH and excellent taste. The cultivar has a valuable feature which is completely equal ripening of fruits in theinfructescenses. Ripening of all infructescenses on the plant takes less than one week. It is a top cultivar which can be used especially for beverages production including wines and also for fruit jams production.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GC - Pěstování rostlin, osevní postupy
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QH92223" target="_blank" >QH92223: Výzkum odrůd černého bezu pro využití v ovocnářské praxi.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Vědecké práce ovocnářské
ISSN
0231-6900
e-ISSN
—
Svazek periodika
—
Číslo periodika v rámci svazku
23
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
95-98
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—