Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Porovnání účinnosti chemické, fyzikální a enzymatické hydrolýzy odpadního pečiva

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216305%3A26310%2F15%3APU114193" target="_blank" >RIV/00216305:26310/15:PU114193 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Porovnání účinnosti chemické, fyzikální a enzymatické hydrolýzy odpadního pečiva

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Nalezení optimálních podmínek pro hydrolýzu polysacharidických substrátů je v dnešní době důležité z hlediska využití těchto materiálů pro fermentace. Důležitým faktorem optimalizace hydrolýzy jsou i náklady. Studovali jsme proto účinnost chemických, fyzikálních a enzymatických hydrolýz, které jsme zároveň porovnávali. Výtěžky jednotlivých hydrolýz byly stanoveny spektrofotometricky metodou podle Somogyi-Nelsona. Jako substrát pro jednotlivé hydrolýzy byl použit odpadní chléb. Ten byl předupraven mletímna malé částice a následně z něj byla připravena 15% (w/v) suspenze s vodou. Pro chemické hydrolýzy byly použity kyseliny (H2SO4, HNO3, HCl) a zásady (NaOH, KOH) o různých koncentracích. Pro fyzikální hydrolýzy byla použita mikrovlnná trouba a ultrazvuk. Enzymatická hydrolýza byla provedena postupným přidáním ?-amylasy a glukoamylasy.

  • Název v anglickém jazyce

    Comparison of efficiency of chemical, physical and enzymatic hydrolysis of wasted bread

  • Popis výsledku anglicky

    Finding the optimal conditions for the hydrolysis of polysaccharidic substrates nowadays is important for use of these materials for fermentation. An important factor in optimizing the hydrolysis are also the costs. We therefore studied the effectivenessof chemical, physical and enzymatic hydrolysis, which are also compared. Yields of hydrolysis were determined by spectrophotometric method by Somogyi-Nelson. As substrate for hydrolysis was used waste bread. This was pre-treated by grinding into small particles and subsequently it was prepared to 15% (w / v) suspension with water. For chemical hydrolysis were used acids (H2SO4, HNO3, HCl) and bases (NaOH, KOH) at various concentrations. For physical hydrolysis was used microwave and ultrasound. Enzymatic hydrolysis was performed by sequentially adding ?-amylase and glucoamylase.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

    EI - Biotechnologie a bionika

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2015

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů