Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Phase Transition of Lipids Membranes Determination: Comparison of Different Methods

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216305%3A26310%2F16%3APU119098" target="_blank" >RIV/00216305:26310/16:PU119098 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Phase Transition of Lipids Membranes Determination: Comparison of Different Methods

  • Popis výsledku v původním jazyce

    In this work we compare results of phase transition temperature measurements by different methods: microcalorimetry and fluorescence spectroscopy. For this purpose, we prepared the series of lipid mixtures consisting of cationic and zwitterionic lipids with different lipid ratios. Measurements of phase transition temperature by steady-state fluorescence spectroscopy can be utilized prodan and its derivative laurdan. These fluorescence probes are sensitive to the polarity of local environment due to partial charge separation between the 2-dimethylamino and the 6-carbonyl residues forming dipole moment, which causes solvent reorientation upon excitation. This solvent reorientation consumes energy and decreases the probe's excited state energy resulting in continuous red shift of the probe's emission spectrum. Thus, this shift in laurdan and prodan emission spectra indicates the increased concentration of water within the bilayer and its increased mobility.The laurdan in compared to prodan contains lauri

  • Název v anglickém jazyce

    Phase Transition of Lipids Membranes Determination: Comparison of Different Methods

  • Popis výsledku anglicky

    In this work we compare results of phase transition temperature measurements by different methods: microcalorimetry and fluorescence spectroscopy. For this purpose, we prepared the series of lipid mixtures consisting of cationic and zwitterionic lipids with different lipid ratios. Measurements of phase transition temperature by steady-state fluorescence spectroscopy can be utilized prodan and its derivative laurdan. These fluorescence probes are sensitive to the polarity of local environment due to partial charge separation between the 2-dimethylamino and the 6-carbonyl residues forming dipole moment, which causes solvent reorientation upon excitation. This solvent reorientation consumes energy and decreases the probe's excited state energy resulting in continuous red shift of the probe's emission spectrum. Thus, this shift in laurdan and prodan emission spectra indicates the increased concentration of water within the bilayer and its increased mobility.The laurdan in compared to prodan contains lauri

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

    CF - Fyzikální chemie a teoretická chemie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů