Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Preparation and Characterization of Liposomes as Cosmetic Delivery Systems

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216305%3A26310%2F17%3APU124155" target="_blank" >RIV/00216305:26310/17:PU124155 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Preparation and Characterization of Liposomes as Cosmetic Delivery Systems

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Besides finding some new sources, cosmetic producers tend to adopt well-known and popular ingredients already used in the health and food sectors. Presented work is focused on characterization of some complex natural sources of phenolics and their encapsulation into liposome nanoparticles. Total phenolics, flavonoids and antioxidant activity of plant extracts was determined spectrophotometrically. Extracts were then packed into liposome particles. Size of prepared liposomes was evaluated by dynamic light scattering and their stability was determined using zeta potential. Encapsulation efficiency of active compounds was evaluated by spectrophotometrical methods. Liposome particles with antioxidant properties were tested for possible genotoxic effects as well as pure extracts. In this work it was found that selected natural sources of phenolics could be packed into liposome particles with high encapsulation efficiency. Neither prepared particles nor pure extracts show genotoxic effect on model organi

  • Název v anglickém jazyce

    Preparation and Characterization of Liposomes as Cosmetic Delivery Systems

  • Popis výsledku anglicky

    Besides finding some new sources, cosmetic producers tend to adopt well-known and popular ingredients already used in the health and food sectors. Presented work is focused on characterization of some complex natural sources of phenolics and their encapsulation into liposome nanoparticles. Total phenolics, flavonoids and antioxidant activity of plant extracts was determined spectrophotometrically. Extracts were then packed into liposome particles. Size of prepared liposomes was evaluated by dynamic light scattering and their stability was determined using zeta potential. Encapsulation efficiency of active compounds was evaluated by spectrophotometrical methods. Liposome particles with antioxidant properties were tested for possible genotoxic effects as well as pure extracts. In this work it was found that selected natural sources of phenolics could be packed into liposome particles with high encapsulation efficiency. Neither prepared particles nor pure extracts show genotoxic effect on model organi

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10608 - Biochemistry and molecular biology

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/LO1211" target="_blank" >LO1211: Centrum materiálového výzkumu na FCH VUT v Brně - udržitelnost a rozvoj</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2017

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů