POSOUZENÍ VLIVU PASTERIZACE A FILTRACE NA OBSAH VYBRANÝCH CHEMICKÝCH SLOŽEK PIVA
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216305%3A26310%2F18%3APU127943" target="_blank" >RIV/00216305:26310/18:PU127943 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
POSOUZENÍ VLIVU PASTERIZACE A FILTRACE NA OBSAH VYBRANÝCH CHEMICKÝCH SLOŽEK PIVA
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem této práce bylo ověřit vliv pasterizace a filtrace na vybrané látky v pivě.
Název v anglickém jazyce
INFLUENCE OF FILTRATION AND PASTEURIZATION ON SELECTED CHEMICAL COMPONENTS OF BEER
Popis výsledku anglicky
The aim of this work was to study the influence of the pasteurization and filtration on selected chemical compounds in beer. Specifically, the influence on elemental composition, content of organic acids, carbohydrates and phenolic substances was studied. Optical emission spectrometry with inductively coupled plasma (ICP-OES) was used for elemental analysis of beer. Analysis of organic acids was evaluated by Ion chromatography. For analysis of carbohydrates and phenolic compounds HPLC with ELSD and DAD detection was used. The statistical techniques of Analysis of variance (ANOVA) and Principal component analysis (PCA) were used to assess the impact of individual post-fermentation processes on the chemical composition of beer. Correlations between the variables and the technological beer processing operations were found. 10 chemical parameters of beer from total 23 were affected by the post-fermentation procedures. The effect of filtration and pasteurization was observed in the content of the iron, silicon, potassium, magnesium, malic acid, glucose, fructose and phenolic compounds on P< 0,05 (ANOVA). Unfiltrated and unpasteurized beers were characteristic by higher mean concentration of Mg and K and by lower mean concentration of monosacharides. Filtrated unpasteurized beers on the other hand showed generally lower ammounts of Mg and K and higher ammounts of Fe, Si and monosacharides. Beers treated both by pasteurization and filtration were specific by low mean concentration of all studied analytes.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
10406 - Analytical chemistry
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
BEZPEČNOSŤ A KONTROLA POTRAVÍN
ISBN
978-80-552-1813-7
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
204-211
Název nakladatele
Neuveden
Místo vydání
Neuveden
Místo konání akce
Piešťany
Datum konání akce
29. 3. 2018
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—