Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

POSOUZENÍ VLIVU PASTERIZACE A FILTRACE NA OBSAH VYBRANÝCH CHEMICKÝCH SLOŽEK PIVA

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216305%3A26310%2F18%3APU127943" target="_blank" >RIV/00216305:26310/18:PU127943 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    POSOUZENÍ VLIVU PASTERIZACE A FILTRACE NA OBSAH VYBRANÝCH CHEMICKÝCH SLOŽEK PIVA

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem této práce bylo ověřit vliv pasterizace a filtrace na vybrané látky v pivě.

  • Název v anglickém jazyce

    INFLUENCE OF FILTRATION AND PASTEURIZATION ON SELECTED CHEMICAL COMPONENTS OF BEER

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this work was to study the influence of the pasteurization and filtration on selected chemical compounds in beer. Specifically, the influence on elemental composition, content of organic acids, carbohydrates and phenolic substances was studied. Optical emission spectrometry with inductively coupled plasma (ICP-OES) was used for elemental analysis of beer. Analysis of organic acids was evaluated by Ion chromatography. For analysis of carbohydrates and phenolic compounds HPLC with ELSD and DAD detection was used. The statistical techniques of Analysis of variance (ANOVA) and Principal component analysis (PCA) were used to assess the impact of individual post-fermentation processes on the chemical composition of beer. Correlations between the variables and the technological beer processing operations were found. 10 chemical parameters of beer from total 23 were affected by the post-fermentation procedures. The effect of filtration and pasteurization was observed in the content of the iron, silicon, potassium, magnesium, malic acid, glucose, fructose and phenolic compounds on P< 0,05 (ANOVA). Unfiltrated and unpasteurized beers were characteristic by higher mean concentration of Mg and K and by lower mean concentration of monosacharides. Filtrated unpasteurized beers on the other hand showed generally lower ammounts of Mg and K and higher ammounts of Fe, Si and monosacharides. Beers treated both by pasteurization and filtration were specific by low mean concentration of all studied analytes.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10406 - Analytical chemistry

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    BEZPEČNOSŤ A KONTROLA POTRAVÍN

  • ISBN

    978-80-552-1813-7

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    204-211

  • Název nakladatele

    Neuveden

  • Místo vydání

    Neuveden

  • Místo konání akce

    Piešťany

  • Datum konání akce

    29. 3. 2018

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku