Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Valorization of spent coffee grounds: A review

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216305%3A26310%2F18%3APU128085" target="_blank" >RIV/00216305:26310/18:PU128085 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0960308518302797" target="_blank" >https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0960308518302797</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.fbp.2018.05.002" target="_blank" >10.1016/j.fbp.2018.05.002</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Valorization of spent coffee grounds: A review

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Spent coffee grounds (SCGs) arise as waste products through the production of instant coffee and coffee brewing. This work reviews the composition of SCGs, the methods used for the isolation of individual compounds present in SCGs, the ways of utilizing SCGs presented in the literature so far, including use of SCGs' bioactive compounds, carbohydrates, oil fraction, as well as SCGs as the whole composite without treatment or with some physical and chemical modifications. However, this work mainly focuses on biotechnological processing of SCG hydrolysates and the reason why the fermentable sugars present in SCG hydrolysates cannot support sufficiently the growth of bacteria or yeasts. The reason is basically the presence of toxic co-contaminants, which have antibacterial properties. One suggestion for how to lower the presence of such co-contaminants in SCG hydrolysates is pre-extraction of them or the inclusion of a detoxification step. This review suggests that the fractionation of SCGs and detoxification of SCG hydrolysates might contribute to increased multiple utilization of this waste in many industrial sectors. (C) 2018 Institution of Chemical Engineers. Published by Elsevier B.V. All rights reserved.

  • Název v anglickém jazyce

    Valorization of spent coffee grounds: A review

  • Popis výsledku anglicky

    Spent coffee grounds (SCGs) arise as waste products through the production of instant coffee and coffee brewing. This work reviews the composition of SCGs, the methods used for the isolation of individual compounds present in SCGs, the ways of utilizing SCGs presented in the literature so far, including use of SCGs' bioactive compounds, carbohydrates, oil fraction, as well as SCGs as the whole composite without treatment or with some physical and chemical modifications. However, this work mainly focuses on biotechnological processing of SCG hydrolysates and the reason why the fermentable sugars present in SCG hydrolysates cannot support sufficiently the growth of bacteria or yeasts. The reason is basically the presence of toxic co-contaminants, which have antibacterial properties. One suggestion for how to lower the presence of such co-contaminants in SCG hydrolysates is pre-extraction of them or the inclusion of a detoxification step. This review suggests that the fractionation of SCGs and detoxification of SCG hydrolysates might contribute to increased multiple utilization of this waste in many industrial sectors. (C) 2018 Institution of Chemical Engineers. Published by Elsevier B.V. All rights reserved.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    R - Projekt Ramcoveho programu EK

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    FOOD AND BIOPRODUCTS PROCESSING

  • ISSN

    0960-3085

  • e-ISSN

    1744-3571

  • Svazek periodika

    110

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska

  • Počet stran výsledku

    16

  • Strana od-do

    104-119

  • Kód UT WoS článku

    000439538400010

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85052191167