Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

WHY POLYPHENOLS PRESENT IN SPENT COFFEE GROUNDS INHIBIT THE GROWTH OF BACTERIA PRODUCING POLYHYDROXYALKANOATES?

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216305%3A26310%2F18%3APU128588" target="_blank" >RIV/00216305:26310/18:PU128588 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.etaflorence.it/proceedings/index.asp?conference=2018" target="_blank" >http://www.etaflorence.it/proceedings/index.asp?conference=2018</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    WHY POLYPHENOLS PRESENT IN SPENT COFFEE GROUNDS INHIBIT THE GROWTH OF BACTERIA PRODUCING POLYHYDROXYALKANOATES?

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Our study aims at suggesting detoxification methodology, which would enable to extract phenolic compounds from spent coffee grounds (SCGs) hydrolysates to produce inhibitor-free hydrolysates. SCGs arise as a waste product through the production of instant coffee and coffee brewing. SCGs contain an oil fraction and a lignocellulosic fraction, which can be used as a carbon substrate for bacteria producing polyhydroxyalkanoates (PHA). Fermentable sugars are transformed from SCGs via chemical hydrolysis. However, SCG hydrolysates contain also phenolic compounds, which are too toxic for PHA producing bacteria and partially even completely inhibit their growth. Our results showed that the multi-stepped extractions' methodology enabled to extract phenolic compounds and produce inhibitor-free SCG hydrolysates from which may profit PHA producing bacteria. Moreover, extracted phenolics reveal high antimicrobial activity, and therefore, they can be used in numerous high-value applications.

  • Název v anglickém jazyce

    WHY POLYPHENOLS PRESENT IN SPENT COFFEE GROUNDS INHIBIT THE GROWTH OF BACTERIA PRODUCING POLYHYDROXYALKANOATES?

  • Popis výsledku anglicky

    Our study aims at suggesting detoxification methodology, which would enable to extract phenolic compounds from spent coffee grounds (SCGs) hydrolysates to produce inhibitor-free hydrolysates. SCGs arise as a waste product through the production of instant coffee and coffee brewing. SCGs contain an oil fraction and a lignocellulosic fraction, which can be used as a carbon substrate for bacteria producing polyhydroxyalkanoates (PHA). Fermentable sugars are transformed from SCGs via chemical hydrolysis. However, SCG hydrolysates contain also phenolic compounds, which are too toxic for PHA producing bacteria and partially even completely inhibit their growth. Our results showed that the multi-stepped extractions' methodology enabled to extract phenolic compounds and produce inhibitor-free SCG hydrolysates from which may profit PHA producing bacteria. Moreover, extracted phenolics reveal high antimicrobial activity, and therefore, they can be used in numerous high-value applications.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10606 - Microbiology

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    R - Projekt Ramcoveho programu EK

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Papers of the 26th European Biomass Conference. Setting the course for a biobased economy. Extracted from the Proceedings of the International Conference held in Copenhagen, Denmark, 14 - 17 May 2018

  • ISBN

  • ISSN

    2282-5819

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    960-964

  • Název nakladatele

    ETA - Florence Renewable Energies

  • Místo vydání

    Florence, Italy

  • Místo konání akce

    Copenhagen

  • Datum konání akce

    14. 5. 2018

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    WRD - Celosvětová akce

  • Kód UT WoS článku

    000540663800173