Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Biological valorization strategy for converting spent coffee grounds into biopolymers and chemicals

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216305%3A26310%2F18%3APU129108" target="_blank" >RIV/00216305:26310/18:PU129108 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Biological valorization strategy for converting spent coffee grounds into biopolymers and chemicals

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Coffee is the second largest traded commodity in the world. More than 6 million tons of spent coffee grounds (SCG) per year are generating worldwide as a solid residue after beverage preparation or instant coffee production [1]. In the time when we should save carbon sources and use the carbon only we have to, SCG belong to valuable renewable sources of carbon. This work suggests a biological valorization strategy for converting of SCG into polyhydroxyalkanoates (PHA), lactic acid, carotenoids, antioxidants, antimicrobial agents, and filler for polymers [2 - 4]. For the suggested approach, the fractionation of SCG is a crucial step. For the biotechnological production of PHA, oil derived from SCG after extraction with n-hexane as well as fermentable sugar derived from SCG through hydrolysis have been used. SCG hydrolysates have been detoxified through an adsorption strategy by using Amberlite XAD4. Amberlite XAD4 is a non-ionic crosslinked polymer, which adsorptive properties are connected with its ma

  • Název v anglickém jazyce

    Biological valorization strategy for converting spent coffee grounds into biopolymers and chemicals

  • Popis výsledku anglicky

    Coffee is the second largest traded commodity in the world. More than 6 million tons of spent coffee grounds (SCG) per year are generating worldwide as a solid residue after beverage preparation or instant coffee production [1]. In the time when we should save carbon sources and use the carbon only we have to, SCG belong to valuable renewable sources of carbon. This work suggests a biological valorization strategy for converting of SCG into polyhydroxyalkanoates (PHA), lactic acid, carotenoids, antioxidants, antimicrobial agents, and filler for polymers [2 - 4]. For the suggested approach, the fractionation of SCG is a crucial step. For the biotechnological production of PHA, oil derived from SCG after extraction with n-hexane as well as fermentable sugar derived from SCG through hydrolysis have been used. SCG hydrolysates have been detoxified through an adsorption strategy by using Amberlite XAD4. Amberlite XAD4 is a non-ionic crosslinked polymer, which adsorptive properties are connected with its ma

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10608 - Biochemistry and molecular biology

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    R - Projekt Ramcoveho programu EK

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů