Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Hysteresis during heating and cooling of hyaluronan solutions in water observed by means of ultrasound velocimetry

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216305%3A26310%2F20%3APU137633" target="_blank" >RIV/00216305:26310/20:PU137633 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0141813020348170" target="_blank" >https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0141813020348170</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.ijbiomac.2020.10.165" target="_blank" >10.1016/j.ijbiomac.2020.10.165</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Hysteresis during heating and cooling of hyaluronan solutions in water observed by means of ultrasound velocimetry

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Ultrasound velocity was measured in hyaluronan solutions of various compositions at different temperatures. The velocity dependence on hyaluronan concentration at constant temperature (25 °C) was linear both in water and in 0.15 M NaCl regardless of hyaluronan molecular weight, confirming diluted-solution behavior. During cyclic heating and cooling, hysteresis on the temperature dependence of ultrasound velocity was observed in the range 30–55 °C in aqueous solutions for all molecular weights. In NaCl solutions, the hysteresis was suppressed and, in contrast to solutions in water where the velocity demonstrated a local maximum with temperature, the velocity decreased with increasing temperature. These findings were attributed to slow and hydration-linked hyaluronan conformation transitions during cooling in water, which were suppressed by the presence of salt, which makes hyaluronan's coiled conformation more compact.

  • Název v anglickém jazyce

    Hysteresis during heating and cooling of hyaluronan solutions in water observed by means of ultrasound velocimetry

  • Popis výsledku anglicky

    Ultrasound velocity was measured in hyaluronan solutions of various compositions at different temperatures. The velocity dependence on hyaluronan concentration at constant temperature (25 °C) was linear both in water and in 0.15 M NaCl regardless of hyaluronan molecular weight, confirming diluted-solution behavior. During cyclic heating and cooling, hysteresis on the temperature dependence of ultrasound velocity was observed in the range 30–55 °C in aqueous solutions for all molecular weights. In NaCl solutions, the hysteresis was suppressed and, in contrast to solutions in water where the velocity demonstrated a local maximum with temperature, the velocity decreased with increasing temperature. These findings were attributed to slow and hydration-linked hyaluronan conformation transitions during cooling in water, which were suppressed by the presence of salt, which makes hyaluronan's coiled conformation more compact.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10403 - Physical chemistry

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2020

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    INTERNATIONAL JOURNAL OF BIOLOGICAL MACROMOLECULES

  • ISSN

    0141-8130

  • e-ISSN

    1879-0003

  • Svazek periodika

    165

  • Číslo periodika v rámci svazku

    Part B

  • Stát vydavatele periodika

    NL - Nizozemsko

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    2419-2424

  • Kód UT WoS článku

    000600773500076

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85094606747