Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Determination of Mercury in Fish Sauces by Thermal Decomposition Gold Amalgamation Atomic Absorption Spectroscopy after Preconcentration by Diffusive Gradients in Thin Films Technique

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216305%3A26310%2F20%3APU138428" target="_blank" >RIV/00216305:26310/20:PU138428 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.mdpi.com/2304-8158/9/12/1858" target="_blank" >https://www.mdpi.com/2304-8158/9/12/1858</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.3390/foods9121858" target="_blank" >10.3390/foods9121858</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Determination of Mercury in Fish Sauces by Thermal Decomposition Gold Amalgamation Atomic Absorption Spectroscopy after Preconcentration by Diffusive Gradients in Thin Films Technique

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The analysis of mercury in food presents a challenge for analytical chemists. Sample pre-treatment and the preconcentration of mercury prior to measurement are required, even when highly sensitive analytical methods are used. In this work, the Diffusive Gradients in Thin Films technique (DGT), combined with thermal decomposition gold amalgamation atomic absorption spectrometry (TDA-AAS), was investigated for the determination of the total dissolved mercury in fish sauces. Moreover, a new type of binding gel with Purolite S924 resin was used in DGT. Linearity assays for DGT provided determination coefficients around 0.995. Repeatability tests showed a relative standard deviation of less than 10%. pH values in the range of 3-6, as well as NaCl concentrations up to 50 g.L-1, did not affect the performance of DGT. The effective diffusion coefficient of mercury in five-fold diluted fish sauce was determined to be (3.42 +/- 0.23).10(-6) cm(2).s(-1). Based on the 24 h deployment time of DGT, the limit of detection (LOD) for the investigated method was 0.071 mu g.L-1. The proposed method, which combines DGT and TDA-AAS, allows for the analysis of fish sauces with mercury concentrations below the LOD of TDA-AAS, and significantly reduces the wear and corrosion of the TDA-AAS components.

  • Název v anglickém jazyce

    Determination of Mercury in Fish Sauces by Thermal Decomposition Gold Amalgamation Atomic Absorption Spectroscopy after Preconcentration by Diffusive Gradients in Thin Films Technique

  • Popis výsledku anglicky

    The analysis of mercury in food presents a challenge for analytical chemists. Sample pre-treatment and the preconcentration of mercury prior to measurement are required, even when highly sensitive analytical methods are used. In this work, the Diffusive Gradients in Thin Films technique (DGT), combined with thermal decomposition gold amalgamation atomic absorption spectrometry (TDA-AAS), was investigated for the determination of the total dissolved mercury in fish sauces. Moreover, a new type of binding gel with Purolite S924 resin was used in DGT. Linearity assays for DGT provided determination coefficients around 0.995. Repeatability tests showed a relative standard deviation of less than 10%. pH values in the range of 3-6, as well as NaCl concentrations up to 50 g.L-1, did not affect the performance of DGT. The effective diffusion coefficient of mercury in five-fold diluted fish sauce was determined to be (3.42 +/- 0.23).10(-6) cm(2).s(-1). Based on the 24 h deployment time of DGT, the limit of detection (LOD) for the investigated method was 0.071 mu g.L-1. The proposed method, which combines DGT and TDA-AAS, allows for the analysis of fish sauces with mercury concentrations below the LOD of TDA-AAS, and significantly reduces the wear and corrosion of the TDA-AAS components.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/LO1211" target="_blank" >LO1211: Centrum materiálového výzkumu na FCH VUT v Brně - udržitelnost a rozvoj</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2020

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Foods

  • ISSN

    2304-8158

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    9

  • Číslo periodika v rámci svazku

    12

  • Stát vydavatele periodika

    CH - Švýcarská konfederace

  • Počet stran výsledku

    12

  • Strana od-do

    1-12

  • Kód UT WoS článku

    000602154200001

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85099631897