Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

The Use of Raman Spectroscopy to Monitor Metabolic Changes in Stressed Metschnikowia sp. Yeasts

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216305%3A26310%2F21%3APU139338" target="_blank" >RIV/00216305:26310/21:PU139338 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/68081731:_____/21:00549650

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.mdpi.com/2076-2607/9/2/277/htm" target="_blank" >https://www.mdpi.com/2076-2607/9/2/277/htm</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.3390/microorganisms9020277" target="_blank" >10.3390/microorganisms9020277</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    The Use of Raman Spectroscopy to Monitor Metabolic Changes in Stressed Metschnikowia sp. Yeasts

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Raman spectroscopy is a universal method designed for the analysis of a wide range of physical, chemical and biological systems or various surfaces. This technique is suitable to monitor various components of cells, tissues or microorganisms. The advantages include very fast non-contact and non-destructive analysis and no or minimal need for sample treatment. The yeasts Metschnikowia can be considered as industrially usable producers of pulcherrimin or single-cell lipids, depending on cultivation conditions and external stress. In the present study, Raman spectroscopy was used as an effective tool to identify both pulcherrimin and lipids in single yeast cells.

  • Název v anglickém jazyce

    The Use of Raman Spectroscopy to Monitor Metabolic Changes in Stressed Metschnikowia sp. Yeasts

  • Popis výsledku anglicky

    Raman spectroscopy is a universal method designed for the analysis of a wide range of physical, chemical and biological systems or various surfaces. This technique is suitable to monitor various components of cells, tissues or microorganisms. The advantages include very fast non-contact and non-destructive analysis and no or minimal need for sample treatment. The yeasts Metschnikowia can be considered as industrially usable producers of pulcherrimin or single-cell lipids, depending on cultivation conditions and external stress. In the present study, Raman spectroscopy was used as an effective tool to identify both pulcherrimin and lipids in single yeast cells.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10606 - Microbiology

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    R - Projekt Ramcoveho programu EK

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2021

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Microorganisms

  • ISSN

    2076-2607

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    9

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2

  • Stát vydavatele periodika

    CH - Švýcarská konfederace

  • Počet stran výsledku

    19

  • Strana od-do

    1-19

  • Kód UT WoS článku

    000622821100001

  • EID výsledku v databázi Scopus