The Use of Raman Spectroscopy to Monitor Metabolic Changes in Stressed Metschnikowia sp. Yeasts
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216305%3A26310%2F21%3APU139338" target="_blank" >RIV/00216305:26310/21:PU139338 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/68081731:_____/21:00549650
Výsledek na webu
<a href="https://www.mdpi.com/2076-2607/9/2/277/htm" target="_blank" >https://www.mdpi.com/2076-2607/9/2/277/htm</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.3390/microorganisms9020277" target="_blank" >10.3390/microorganisms9020277</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
The Use of Raman Spectroscopy to Monitor Metabolic Changes in Stressed Metschnikowia sp. Yeasts
Popis výsledku v původním jazyce
Raman spectroscopy is a universal method designed for the analysis of a wide range of physical, chemical and biological systems or various surfaces. This technique is suitable to monitor various components of cells, tissues or microorganisms. The advantages include very fast non-contact and non-destructive analysis and no or minimal need for sample treatment. The yeasts Metschnikowia can be considered as industrially usable producers of pulcherrimin or single-cell lipids, depending on cultivation conditions and external stress. In the present study, Raman spectroscopy was used as an effective tool to identify both pulcherrimin and lipids in single yeast cells.
Název v anglickém jazyce
The Use of Raman Spectroscopy to Monitor Metabolic Changes in Stressed Metschnikowia sp. Yeasts
Popis výsledku anglicky
Raman spectroscopy is a universal method designed for the analysis of a wide range of physical, chemical and biological systems or various surfaces. This technique is suitable to monitor various components of cells, tissues or microorganisms. The advantages include very fast non-contact and non-destructive analysis and no or minimal need for sample treatment. The yeasts Metschnikowia can be considered as industrially usable producers of pulcherrimin or single-cell lipids, depending on cultivation conditions and external stress. In the present study, Raman spectroscopy was used as an effective tool to identify both pulcherrimin and lipids in single yeast cells.
Klasifikace
Druh
J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science
CEP obor
—
OECD FORD obor
10606 - Microbiology
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
R - Projekt Ramcoveho programu EK
Ostatní
Rok uplatnění
2021
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Microorganisms
ISSN
2076-2607
e-ISSN
—
Svazek periodika
9
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
CH - Švýcarská konfederace
Počet stran výsledku
19
Strana od-do
1-19
Kód UT WoS článku
000622821100001
EID výsledku v databázi Scopus
—