ISOLATION OF FERULIC ACID FROM WHEAT BRAN USING VARIOUS ADSORBENTS
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216305%3A26310%2F21%3APU143496" target="_blank" >RIV/00216305:26310/21:PU143496 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.icct.cz/cs/Amca-ICCT/media/content/2021/proceedings/ICCT2021-Proceedings.pdf" target="_blank" >https://www.icct.cz/cs/Amca-ICCT/media/content/2021/proceedings/ICCT2021-Proceedings.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
ISOLATION OF FERULIC ACID FROM WHEAT BRAN USING VARIOUS ADSORBENTS
Popis výsledku v původním jazyce
In this work, four types of adsorbents (activated charcoal, Amberlite XAD16, Amberlyst A21 and IRA-900Cl were tested for isolation purposes of ferulic acid from wheat bran treated with alkaline hydrolysis. The adsorption and desorption efficiency of the materials used were verified in the study. Although the IRA-900Cl sorbent showed the highest adsorption efficiency, the adsorbent Amberlite XAD16 was chosen for further experiments because, despite the lower adsorption efficiency, it showed the most effective desorption efficiency using 0.5 % NaOH solution. The final yield of the optimized isolation process was 0.48 ± 0,02 g of ferulic acid from 1 kg of wheat bran. By FTIR analysis it was confirmed, that proteins reduced the purity of isolated ferulic acid.
Název v anglickém jazyce
ISOLATION OF FERULIC ACID FROM WHEAT BRAN USING VARIOUS ADSORBENTS
Popis výsledku anglicky
In this work, four types of adsorbents (activated charcoal, Amberlite XAD16, Amberlyst A21 and IRA-900Cl were tested for isolation purposes of ferulic acid from wheat bran treated with alkaline hydrolysis. The adsorption and desorption efficiency of the materials used were verified in the study. Although the IRA-900Cl sorbent showed the highest adsorption efficiency, the adsorbent Amberlite XAD16 was chosen for further experiments because, despite the lower adsorption efficiency, it showed the most effective desorption efficiency using 0.5 % NaOH solution. The final yield of the optimized isolation process was 0.48 ± 0,02 g of ferulic acid from 1 kg of wheat bran. By FTIR analysis it was confirmed, that proteins reduced the purity of isolated ferulic acid.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
10406 - Analytical chemistry
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/FW02020135" target="_blank" >FW02020135: Ověření konceptu biorafinerie pro zpracování otrub</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2021
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Proceedings of the 8th International Conference on Chemical Technology
ISBN
9788088307082
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
300-303
Název nakladatele
Neuveden
Místo vydání
neuveden
Místo konání akce
Mikulov
Datum konání akce
3. 5. 2021
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—