Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Influence of potential modern prebiotics on probiotic growth

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216305%3A26310%2F21%3APU144015" target="_blank" >RIV/00216305:26310/21:PU144015 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://sciendo.com/article/10.2478/ebtj-2021-0031?fbclid=IwAR3nzAuzD5c3UwbMtVn0ANhsZuZNK88Ten7WVm9iiE3AM7zROPLP2yfHbSI" target="_blank" >https://sciendo.com/article/10.2478/ebtj-2021-0031?fbclid=IwAR3nzAuzD5c3UwbMtVn0ANhsZuZNK88Ten7WVm9iiE3AM7zROPLP2yfHbSI</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Influence of potential modern prebiotics on probiotic growth

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Superfoods can be considered as functional foods defined as “food that may provide a health benefit beyond the traditional nutrients it con-tains”. Many studies have shown positive effects of probiotic-prebiotic combination in humans. Synbiotics could be an affordable strategy for intestinal microbiota modulation.In this work, selected green superfoods such as wheat, green barley and matcha powders were characterized on total carbohydrates, reducing sugars, fructo-oligosaccharides and β-glucan contents. Furthermore, the influence of superfood ́s aqueous extracts on probiotic viability of three probiotic strains L. acidophilus, L. casei and B. breve were tested under normal cultivation conditions and model digestion conditions. Probiotic strains were cultivated under anaerobic condition in MRS broth medium at 37 °C for 24 hours. Viability of probiotics after incubation with aqueous extracts were determined by measuring OD at wavelength 630 nm and by flow cytometry using propidium iodide

  • Název v anglickém jazyce

    Influence of potential modern prebiotics on probiotic growth

  • Popis výsledku anglicky

    Superfoods can be considered as functional foods defined as “food that may provide a health benefit beyond the traditional nutrients it con-tains”. Many studies have shown positive effects of probiotic-prebiotic combination in humans. Synbiotics could be an affordable strategy for intestinal microbiota modulation.In this work, selected green superfoods such as wheat, green barley and matcha powders were characterized on total carbohydrates, reducing sugars, fructo-oligosaccharides and β-glucan contents. Furthermore, the influence of superfood ́s aqueous extracts on probiotic viability of three probiotic strains L. acidophilus, L. casei and B. breve were tested under normal cultivation conditions and model digestion conditions. Probiotic strains were cultivated under anaerobic condition in MRS broth medium at 37 °C for 24 hours. Viability of probiotics after incubation with aqueous extracts were determined by measuring OD at wavelength 630 nm and by flow cytometry using propidium iodide

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10606 - Microbiology

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2021

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů